Hoppá: ez az élelmiszer valóban segít, hogy ne akarj nassolni

Hoppá: ez az élelmiszer valóban segít, hogy ne akarj nassolni

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hoppá: ez az élelmiszer valóban segít, hogy ne akarj nassolni

Ha az egészséges testsúly megőrzéséről van szó, az egyik legfontosabb tényező a szervezeted tápanyagokban gazdag élelmiszerekkel való táplálása. Egy új tanulmány szerint pedig egy sokak által kedvelt gyümölcs nemcsak abban segít, hogy megtartsd a súlyodat és a derékbőségedet, de a nassolnivalók utáni vágyat is csillapítja.

Minden egy kutatással kezdődött

Az ausztrál Wollongong Egyetem docense, Dr. Yasmine Probs kíváncsi volt arra, hogy a már ismert egészségügyi előnyökön kívül vannak-e más pozitív hatásai is az avokádónak, ezért egy kutatócsoporttal elemezni kezdték az ausztrál lakosság avokádófogyasztási szokásairól korábbról rendelkezésre álló minden adatot. Elsősorban olyan tényezőkre koncentráltak, mint a testsúly, a derékbőség, valamint az egyéb tápanyagokra és élelmiszercsoportokra jellemző beviteli mennyiség.

Az avokádó lehet a megoldás

A kutatás eredményei egyrészt megerősítették az avokádó számos pozitív egészségügyi hatását, például azt, hogy könnyen emészthető, de sok energiát ad, gazdag zsírsavakban és fehérjékben, illetve magas rost- és víztartalommal rendelkezik. Nagyon laktató, ezért az elfogyasztása után hosszú ideig érezheted azt, hogy nem vagy éhes, közben viszont mégsem telít el kényelmetlenül. 

Másrészt talán éppen ezekből a pozitív tulajdonságokból adódik az a megállapítás, ami a súlyod megtartásban is segíthet. A kutatók észrevették ugyanis, hogy azok az emberek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak avokádót, lényegesen ritkábban esznek olyan tipikus nassolnivalókat, mint a burgonyachips, a ropi, a sós földimogyoró, az előrecsomagolt sütik, a kukoricasnack, a minifánk vagy a szeletes csokoládék.

Mi a tanulság?

Az avokádó és az alacsonyabb nasifogyasztás közötti összefüggés szinte biztosan ahhoz köthető, amit a csonthéjas gyümölcsről már régóta tudunk. Mivel egészséges zsírforrás, alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú, órákon keresztül is remekül képes biztosítani a jóllakottság érzését. Emellett az egészséges koleszterinszint fenntartására nézve is előnyös a fogyasztása.

Az avokádó ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A-, B-komplex, C-, D-, H-, K- és E-vitaminokban gazdag, valamint jelentős mennyiségű vas, magnézium, kálium, foszfor, kalcium és nátrium található benne, egyben pedig antioxidáns hatással is rendelkezik. Na és persze ott van még az a tény, hogy sok tápanyag zsírban oldódik, így más értékes élelmiszerekkel együtt fogyasztva még többet tehet a szervezeted egészséges működéséért.

Ha tehát eddig esetleg kételkedtél abban, hogy az avokádónak a te étrendedben is rendszeresen ott a helye, akkor többé már nincs rá okod. Az egyetlen bökkenő az lehet, ha nem esik jól a fogyasztása. Ebben az esetben természetesen inkább más hasznos élelmiszereket fogyassz a nasik utáni vágyad csillapítására. Ha azonban nincs gondod az avokádóval, számos finomságot készíthetsz belőle úgy, hogy közben az egészségedet is támogatod.

Milyen finomságokat érdemes készítened avokádóból?

Az avokádó szerencsére egész évben kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, így bármikor készíthetsz belőle különféle finomságokat. Reggelire ideális választás lehet az avokádókrém néhány szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, de szinte bármilyen salátát is bátran gazdagíthatsz vele. Ebédre vagy vacsorára kipróbálhatod az avokádós spagettit, megtölthetsz vele egy csirkés fajitát, vagy sushiba is kerülhet.

Ha pedig szimplán megéhezel napközben, egy avokádós smoothie vagy néhány gombóc avokádó alapú egészséges fagyi is a segítségedre siethet. Abban az esetben pedig, ha mindenképpen ennél egy kis tipikus nassolnivalót, válassz egy natúr tortillachipset, és mártogasd bele házi avokádókrémbe, és már néhány szem után azt fogod tapasztalni, hogy eltelít.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!