Október 20: A Csontritkulás Világnapja

Október 20: A Csontritkulás Világnapja

Címlap / Életmód / Egészség / Október 20: A Csontritkulás Világnapja

Október 20. 1999 óta a Csontritkulás Világnapja. A betegség sajnos népbetegségnek számít, ezért is kap egyre nagyobb figyelmet. A megelőzésére ajánlott leghatásosabb megoldás a rendszeres mozgás, és az egészséges életmód. Lássuk, mit tehetünk a betegség megakadályozása érdekében!

Gerinctorna

A rendszeres, minimum napi 10 perces gerinctorna sokat segíthet abban, hogy a betegség kialakulását megakadályozzuk.
A speciális tornáknak érdemes utánajárni, vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett egyszerű és nagyon hatékony mozdulatsorok, amelyek bármelyik korosztály számára elvégezhetőek.

Jóga

Az egyik leghatékonyabb mozgásforma, amely egyetlen korosztályt sem zár ki a sorai közül, az a jóga.
Ez a gyors, hirtelen mozdulatokat nélkülöző mozgásforma lehetővé teszi, hogy úgy mozgassuk át az izmainkat és a csontjainkat, hogy azokat ne erőltessük meg, mégis folyamatos edzésben tartsuk egész testünket.

Mozgással járó hobbi

A legideálisabb, ha felvesszük az általunk űzött hobbik sorába a sétát és kirándulást, hiszen ezeknek köszönhetően gerincünket és egész csontrendszerünket egészségesen tartjuk úgy, hogy közben nem erőltettük meg magunkat, sőt még jó levegőn is voltunk.
Vagy táncra is perdülhetünk, ha nem szervezett formában, akkor akár otthon is.

A túlzott sófogyasztást mindenképpen érdemes kerülni, ha a csontritkulással fel szeretnénk venni a harcot. Ez az otthon elkészített ételek esetében könnyebben megvalósítható, de a gyorsétkezdékben, üzemi/munkahelyi éttermekben már annál nehezebb a kivitelezés.
Ennek ellenére meg kell próbálni kevesebb sót juttatni a szervezetünkbe, a csontjaink meg fogják hálálni nekünk!

Kálcium

Kisgyermekek és 40-50 év felettiek esetén különösen fontos a megfelelő mennyiségű kálcium bevitele.
A gyermekek esetén ez az egészséges csontrendszer kialakulásának egyik alapja, felnőtt korban pedig a csontok rugalmasságának és erősségének megőrzésének egyik legfontosabb biztosítéka lehet.

Petrezselyem

A kálcium beépülését segíti elő, ha rendszeresen petrezselymet fogyasztunk. Nincs szükség nagy mennyiségre, a hangsúly inkább a rendszerességen kell, hogy legyen.
A petrezselyem segítségével a K1-vitamin K2-vé alakul át, és ez az egyik leghatékonyabb segítője a kálcium csontokba való beépülésének.

Mák

A kálcium jobb beépülését segítendő egyre több szakértő javasolja azt is, hogy hetente 1-2 alkalommal fogyasszunk mákot kisebb mennyiségben.
A legjobb természetesen a nyers, őrölt mák vagy hidegen sajtolt mákolaj fogyasztása, de akár néhány süteménnyel is sokat tehetünk az idős kori csontritkulás megakadályozása érdekében.

Csontritkulás megelőzhető

Tény, hogy nagyon sok dolgot tehetünk a csontritkulás megakadályozása, vagy a tünetek enyhítése érdekében.
Érdemes tehát néhány percet erre szánni minden nap, hiszen nem csak az oszteoporózis betegségtől menekülhetünk meg, de egész testünk egészségét is biztosíthatjuk a fentiek betartásával.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!