Ilyen vagy, ha tigrisszülő vagy: magas elvárások és sűrű kritika

Ilyen vagy, ha tigrisszülő vagy: magas elvárások és sűrű kritika

Címlap / Életmód / Család / Ilyen vagy, ha tigrisszülő vagy: magas elvárások és sűrű kritika

Hallottál már a tigrisanyákról és tigrisapákról? Mielőtt még a Micimackó jópofa karaktere jutna eszedbe, sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk: bár sokan ezt a nevelési módszert választják, valójában ez nem feltétlenül jelent pozitívumot.

Kik is azok a tirgrisszülők?

Őket leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy azt vallják, nem gyerekeket nevelnek, hanem olyan, a jövőben sikeres felnőtteket, akik mindig nagyobb és nagyobb célokat tűznek ki maguk elé. Noha az elképzelés még jó is lehetne, sajnos a megvalósítás gyakran már kevésbé az.

Ők ugyanis ahelyett, hogy szabadon hagynák a gyermeküket felfedezni a világban, addig inkább minden téren igyekeznek átvenni felettük az irányítást – a későbbi jó érdekében. Sok a szabály, magasak az elvárások, és a kritika is aktív része az életüknek.

Miből ismerheted fel őket?

„Legyél a legjobb mindenben!”

Nem számít, hogy matematikáról, rajzolásról vagy éneklésről van szó, a tigrisszülők elvárják, hogy a gyermekük kiemelkedjen a tömegből. Nekik nem a részvétel, hanem a győzelem a lényeg, épp ezért nem félnek komoly, kritizáló kifejezéseket is bevetni a motiválás érdekében. A magas elvárások sok esetben magasabb eredményt hoznak magukkal, jobb jegyeket, de nem feltétlenül a gyermekek érzelmi világának javára.

„Inkább dolgozz, minthogy játssz.”

A tigrisszülők úgy vélik, a tévénézés, a játékok és az ottalvós gyerekbulik elvesztegetett időnek számítanak. Szerintük a szabadidőt inkább önmagunk fejlesztésére kell fordítani, függetlenül attól, hogy ez mennyire szórakoztató vagy sem.

Persze a produktív szünetek itt is megvannak, és nem várják el, hogy minden időt tanulással töltsenek a gyerekek, de azért a szabadidő kevésbé nagy, mint a többségnél. Például a tévézéssel, telefonozással és gépezéssel töltött órák is korlátozva vannak, ami egyébként a kreativitást segíti.

„Meg kell tanulni, hogyan tudod TE megcsinálni.”

Ezek a szülők sosem végzik el a gyerekek helyett a munkákat, legyen szó szobatakarításról vagy házi feladatokról. Szerintük a legkisebbeknek is hamar meg kell tanulni a felelősségteljes viselkedést, így idősebb korban is ismerni fogják a kötelezettségeiket. Noha egyébként a tigrisszülők elvárásai magasak, tény, hogy a gyerekek felnőttként sokkal felkészültebbek lesznek a való életre.

A tigrisszülők nevelési stílusának jellemzői
vgajic/istockphoto.com

„A szabályok kellenek.”

Ráadásul elég szigorúan. A tigrisszülők úgy vélik, ha éles határokat állítanak fel, akkor a gyerekek megtanulják, hogyan tartsák be a szabályokat, és miként maradjanak még fókuszáltabbak. Ezért kiválasztanak helyettük mindent: hogy milyen hangszeren tanuljanak, hova járjanak majd később iskolába, minek készüljenek szakmailag, stb.

Egyszerűen megfogalmazva átveszik az irányítást a gyerek élete felett, és ragaszkodnak a szabályok betartásához. A gyerekek számára ez viszont nem mindig könnyű, de tény, hogy így kevesebb tennivalójuk marad, mert a szülők mindent átvállalnak a döntések terén.

Milyen előnyei vannak a tigrisszülőknek?

Noha tény, hogy a tigrisszülők nem a legérzelmesebb szülők, néhány ember úgy véli, ez a hozzáállás a sikeres jövő kulcsa. Számukra az a cél, hogy a gyermekük ne kövesse el azokat a hibákat, amiket esetleg ők megtettek. Fontos számukra, hogy később, amikor már nem állnak mögötte a szülei, képes legyen egyedül is boldogulni. Ráadásul mindezt sikeresen.

A tigrisszülőket általában jó szándék vezéreli, és ha a gyermeküket valami tényleg érdekli, tuti, hogy minden pénzt elköltenek arra, hogy ebben fejleszthesse magát.

Milyen hátrányai vannak az ilyen fajta nevelésnek?

Sok gyermek egyáltalán nem vágyik erre a típusú nevelési módszerre, és sajnos szakértők szerint a depresszió is nagyobb arányban alakul ki körükben. Sokat szoronganak, hiszen elképesztően magasak az elvárások, és a legkisebb botlás (legyen az ötös helyett egy négyes érdemjegy) szorongást vált ki belőlük.

Olyannyira, hogy nem is merik elmondani a szüleiknek otthon. A támogatás, a szeretet kimutatásának klasszikus értelemben vett hiánya eltávolodást okoz, és később is érzelmi problémákhoz vezet, ráadásul mivel hatalmas versenyszellem épül ki bennük, másokkal szemben is agresszívebbé válnak.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!