A tigrisszülők: magas elvárások és sűrű kritika – Jó ez a gyereknek?

A tigrisszülők: magas elvárások és sűrű kritika – Jó ez a gyereknek?

Címlap / Életmód / Család / A tigrisszülők: magas elvárások és sűrű kritika – Jó ez a gyereknek?

Kik is azok a tirgrisszülők?

Őket leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy azt vallják, nem gyerekeket nevelnek, hanem olyan, a jövőben sikeres felnőtteket, akik mindig nagyobb és nagyobb célokat tűznek ki maguk elé. Noha az elképzelés még jó is lehetne, sajnos a megvalósítás gyakran már kevésbé az.

Ők ugyanis ahelyett, hogy szabadon hagynák a gyermeküket felfedezni a világban, addig inkább minden téren igyekeznek átvenni felettük az irányítást – a későbbi jó érdekében. Sok a szabály, magasak az elvárások, és a kritika is aktív része az életüknek.

Miből ismerheted fel őket?

„Legyél a legjobb mindenben!”

Nem számít, hogy matematikáról, rajzolásról vagy éneklésről van szó, a tigrisszülők elvárják, hogy a gyermekük kiemelkedjen a tömegből. Nekik nem a részvétel, hanem a győzelem a lényeg, épp ezért nem félnek komoly, kritizáló kifejezéseket is bevetni a motiválás érdekében. A magas elvárások sok esetben magasabb eredményt hoznak magukkal, jobb jegyeket, de nem feltétlenül a gyermekek érzelmi világának javára.

„Inkább dolgozz, minthogy játssz.”

A tigrisszülők úgy vélik, a tévénézés, a játékok és az ottalvós gyerekbulik elvesztegetett időnek számítanak. Szerintük a szabadidőt inkább önmagunk fejlesztésére kell fordítani, függetlenül attól, hogy ez mennyire szórakoztató vagy sem.

Persze a produktív szünetek itt is megvannak, és nem várják el, hogy minden időt tanulással töltsenek a gyerekek, de azért a szabadidő kevésbé nagy, mint a többségnél. Például a tévézéssel, telefonozással és gépezéssel töltött órák is korlátozva vannak, ami egyébként a kreativitást segíti.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást