Ilyen vagy, ha tigrisszülő vagy: magas elvárások és sűrű kritika

Ilyen vagy, ha tigrisszülő vagy: magas elvárások és sűrű kritika

Címlap / Életmód / Család / Ilyen vagy, ha tigrisszülő vagy: magas elvárások és sűrű kritika

Kik is azok a tirgrisszülők?

Őket leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy azt vallják, nem gyerekeket nevelnek, hanem olyan, a jövőben sikeres felnőtteket, akik mindig nagyobb és nagyobb célokat tűznek ki maguk elé. Noha az elképzelés még jó is lehetne, sajnos a megvalósítás gyakran már kevésbé az.

Ők ugyanis ahelyett, hogy szabadon hagynák a gyermeküket felfedezni a világban, addig inkább minden téren igyekeznek átvenni felettük az irányítást – a későbbi jó érdekében. Sok a szabály, magasak az elvárások, és a kritika is aktív része az életüknek.

Miből ismerheted fel őket?

„Legyél a legjobb mindenben!”

Nem számít, hogy matematikáról, rajzolásról vagy éneklésről van szó, a tigrisszülők elvárják, hogy a gyermekük kiemelkedjen a tömegből. Nekik nem a részvétel, hanem a győzelem a lényeg, épp ezért nem félnek komoly, kritizáló kifejezéseket is bevetni a motiválás érdekében. A magas elvárások sok esetben magasabb eredményt hoznak magukkal, jobb jegyeket, de nem feltétlenül a gyermekek érzelmi világának javára.

„Inkább dolgozz, minthogy játssz.”

A tigrisszülők úgy vélik, a tévénézés, a játékok és az ottalvós gyerekbulik elvesztegetett időnek számítanak. Szerintük a szabadidőt inkább önmagunk fejlesztésére kell fordítani, függetlenül attól, hogy ez mennyire szórakoztató vagy sem.

Persze a produktív szünetek itt is megvannak, és nem várják el, hogy minden időt tanulással töltsenek a gyerekek, de azért a szabadidő kevésbé nagy, mint a többségnél. Például a tévézéssel, telefonozással és gépezéssel töltött órák is korlátozva vannak, ami egyébként a kreativitást segíti.

„Meg kell tanulni, hogyan tudod TE megcsinálni.”

Ezek a szülők sosem végzik el a gyerekek helyett a munkákat, legyen szó szobatakarításról vagy házi feladatokról. Szerintük a legkisebbeknek is hamar meg kell tanulni a felelősségteljes viselkedést, így idősebb korban is ismerni fogják a kötelezettségeiket. Noha egyébként a tigrisszülők elvárásai magasak, tény, hogy a gyerekek felnőttként sokkal felkészültebbek lesznek a való életre.

A tigrisszülők nevelési stílusának jellemzői
vgajic/istockphoto.com

„A szabályok kellenek.”

Ráadásul elég szigorúan. A tigrisszülők úgy vélik, ha éles határokat állítanak fel, akkor a gyerekek megtanulják, hogyan tartsák be a szabályokat, és miként maradjanak még fókuszáltabbak. Ezért kiválasztanak helyettük mindent: hogy milyen hangszeren tanuljanak, hova járjanak majd később iskolába, minek készüljenek szakmailag, stb.

Egyszerűen megfogalmazva átveszik az irányítást a gyerek élete felett, és ragaszkodnak a szabályok betartásához. A gyerekek számára ez viszont nem mindig könnyű, de tény, hogy így kevesebb tennivalójuk marad, mert a szülők mindent átvállalnak a döntések terén.

Milyen előnyei vannak a tigrisszülőknek?

Noha tény, hogy a tigrisszülők nem a legérzelmesebb szülők, néhány ember úgy véli, ez a hozzáállás a sikeres jövő kulcsa. Számukra az a cél, hogy a gyermekük ne kövesse el azokat a hibákat, amiket esetleg ők megtettek. Fontos számukra, hogy később, amikor már nem állnak mögötte a szülei, képes legyen egyedül is boldogulni. Ráadásul mindezt sikeresen.

A tigrisszülőket általában jó szándék vezéreli, és ha a gyermeküket valami tényleg érdekli, tuti, hogy minden pénzt elköltenek arra, hogy ebben fejleszthesse magát.

Milyen hátrányai vannak az ilyen fajta nevelésnek?

Sok gyermek egyáltalán nem vágyik erre a típusú nevelési módszerre, és sajnos szakértők szerint a depresszió is nagyobb arányban alakul ki körükben. Sokat szoronganak, hiszen elképesztően magasak az elvárások, és a legkisebb botlás (legyen az ötös helyett egy négyes érdemjegy) szorongást vált ki belőlük.

Olyannyira, hogy nem is merik elmondani a szüleiknek otthon. A támogatás, a szeretet kimutatásának klasszikus értelemben vett hiánya eltávolodást okoz, és később is érzelmi problémákhoz vezet, ráadásul mivel hatalmas versenyszellem épül ki bennük, másokkal szemben is agresszívebbé válnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást