A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz

A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz

A szénhidrátoknak nincs túl jó hírnevük, pláne nem azok körében, akik diétáznak, de mégis nehéz ellenállni az isteni tésztáknak, pizzáknak, édességeknek. Ha viszont túlzásba esel ezekkel (a napi ideális bevitel 225-325 gramm között van), és szinte minden étkezésedben nagy szerep jut a szénhidrátoknak, a tested egy idő után besokall tőlük. Több módon is üzen ilyenkor, hogy ideje változtatni az étrendeden, ezért fontos, hogy felfigyelj erre a 6 jelzésre!

1/6. Jönnek a plusz kilók

Az elsőszámú jele a túl sok szénhidrátnak az, hogy a mérleg egyre magasabb számot mutat, annak ellenére, hogy nem változott semmi az életedben. Ha ugyanannyit mozogsz, biciklizel, és mégis hízol, az azt jelenti, hogy az étkezésedben keresendő a probléma.

Többnyire a tészták, kenyerek jelentik a nagy problémát, de ha ehhez hozzáadott cukor is társul (márpedig joghurtok, csokik, édességek és péksütik esetében ez elég valószínű), úgy könnyebben elkezdesz hízni is.

Különösen akkor, ha nem a nap első felében eszed ezeket, hanem délután vagy este, amikor lassul az emésztésed, és ledolgozni sem tudod a plusz kalóriákat.

2/6. Nagyon kimerült vagy

Sokszor halljuk a „kajakóma” kifejezést, és ebéd vagy vacsora után nagyon át is tudjuk érezni. De ne gondold, hogy normális reakció a testedtől az, hogy egy étkezést követően rád tör a fáradtság, és alig bírsz koncentrálni a munkádra!

Egészen más hatást éreznél ugyanis akkor, ha nem szénhidrátot ennél, hanem fehérjében és rostokban gazdag ételeket.

Hiszen amikor a tested a szénhidrátot megemészti, glükóz kerül a véráramodba, elég nagy mértékben, ami egy kis ideig hatalmas energiahullámot biztosít neked, majd rögtön utána zuhanni kezd, ezért rendkívül álmossá tesz. Ha étkezések után mindig aludni támadna kedved, túlzásba estél a szénhidráttal!

3/6. Folyton kívánod az édességet

Ha kevesebb szénhidrátot eszel, nem kívánod annyira a cukros finomságokat sem. Ha viszont épp fordítottan áll a helyzet, és gyakran eszed őket, úgy legszívesebben állandóan cukrot és csokit ennél, vagy édes üdítőket innál.

Azért, mert ilyenkor a tested a cukor hatására dopamint termel, ami afféle boldogsághormon is egyben, így könnyedén kialakulhat részedről egy ártalmatlannak tűnő – ám annál komolyabb hatású – függőség.

Érdemes kipróbálni, hogy fokozatosan szoktatod át magad a szénhidrátról és cukorról az egészséges ételekre, mert alig pár hét után már egyáltalán nem fogod kívánni azt, ami most még napi szinten az étrended része!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»