Elindult a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Elindult a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Elindult a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a rendezvénysorozat, melynek programjai november 14 és 20. között több helyszínen mutatkoznak be.

A 2016-ban életre hívott kezdeményezés azzal a céllal indult útjára, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és nemzetközi szinten népszerűsítse Itália  borászati-gasztronómiai hagyományait.

Az idei világhét fő témája a közösség, fenntarthatóság és innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért. A cím arra utal, hogy az itáliai konyha nem csak finom és közkedvelt, de nagyon egészséges is. Továbbá felhívja a figyelmet az étkezés közösségteremtő szerepére és a fenntartható olasz gasztronómiai termékekre is.

A rendezvény tematikája a korábbiakhoz hasonlóan különös figyelmet fordít a mediterrán diétára, a védett és ellenőrzött eredetmegjelölésű termékek megóvására. Az Italian sounding jelenség – vagyis az olaszként feltüntetett, ám azokat hírből sem ismerő hamisított termékek jelenléte – és a csomagoláson feltüntetett tápértékjelölés ottani modelljének, a NutrInform Battery bemutatására is sor került.

A programsorozat ideje alatt lesz filmvetítéssel egybekötött étel és borkostoló, főzőshow, mesterkurzus. A teljes program a www.italianfestival.eu oldalán érhető el. Érdekesség, hogy a világhét minden napjára egy-egy videorecept kerül ki az oldalra, különböző olasz ételeket bemutatva, melyek elkészítését magyarországi olasz éttermek séfjei vállalták. A desszert sem marad ki: Angelo Gala mestercukrász két alkalommal tart mesterkurzust magyar vendéglátóipari tanulók részére.

A weboldalon megtaláljuk azon éttermek listáját is, melyek a világhét alkalmából különleges ételekkel várják a látogatókat. Hasznos videókat találunk a legismertebb olasz alapanyagok régiónkénti bemutatásáról is. A római konyha idén főszerepet kap, mivel a 2030-as világkiállítás megrendezésére Róma is nemrég pályázott.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!