Életmód / Receptek / Táplálkozás

Az 5 legfinomabb mediterrán diétás recept, ha jókat ennél fogyás közben is

Az 5 legfinomabb mediterrán diétás recept, ha jókat ennél fogyás közben is

Kipróbálnál valami újat, izgalmasat és nagyon finomat? Akkor válogass a következő egészséges és látványos receptek közül, a sokat dicsért mediterrán alapanyagok felhasználásával.

15 perces csicseriborsó saláta

A fehérjében nagyon gazdag csicseriborsó tökéletes összetevője a mediterrán salátának.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze szárított csicseriborsó
  • 1 csésze koktélparadicsom
  • 1/2 nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 uborka
  • 1/4 csésze feta sajt vagy vegán tofu feta
  • 1/2 csésze apróra vágott petrezselyem

A szószhoz:

  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 teáskanál citrom
  • 1 teáskanál dijon mustár
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés: Egy nagy edénybe tegyük bele a csicseriborsót, a paradicsomot, a vöröshagymát, az uborkát kockákra vágva, a feta sajtot és a petrezselymet. Öntsük a szószt a salátára, és keverjük össze újra.

Tipp: hagyjuk összeérni a salátát 30 percig, hogy az összes összetevő teljesen átjárja egymást, és az ízek kombinálódjanak.

 

Psarosoupa – görög stílusú halászlé

Ha egy igazán különleges és ízletes levesre vágysz, próbáld ki az alábbi receptet!

Hozzávalók:

  • 3 közepes sárgarépa egyenletes darabokra vágva
  • 2 zeller egyenletes darabokra vágva
  • 1 póréhagyma finomra szeletelve
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 közepes méretű burgonya egyenletes darabokra vágva
  • 10 db. egész bors
  • 5-6 petrezselymes szár
  • 6 csésze (1,25 liter) víz
  • 1 teáskanál só
  • 120 ml olívaolaj
  • 600 g-os halfilé
  • 1 citrom kifacsarva

Elkészítés: Főzzük meg a sárgarépát, zellert, póréhagymát, hagymát, burgonyát, borsot és petrezselyem szárakat egy nagy edény vízben, közepes hőmérsékleten. Ízesítsük sóval. Amikor a sárgarépa és a burgonya megpuhult, készen van. Ez kb. 20 perc. Szűrjük le a zöldségek felét és egy botmixer segítségével pépesítsük össze. A zöldségfélék másik feléhez adjuk hozzá az olívaolajat és a halfilét, majd forraljuk fel. Pároljuk 20-30 percig attól függően, hogy mennyire vastag a halfilé, és adjuk hozzá a citromlevet. Keverjük össze és készen is vagyunk. Helyezzük a főtt zöldségeket és haldarabokat egy tálba, és azonnal tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel.

 

Sült padlizsán gránátalmával és tahinivel

Ez egy egyszerű és sokoldalú sült padlizsán recept. Szobahőmérsékleten szolgálható előételként, salátaként vagy egytálételként. Friss pitával is isteni.

Hozzávalók:

  • 1 nagy padlizsán körökre szeletelve
  • Olívaolaj
  • 1/2 csésze apróra vágott friss petrezselyem
  • 1/2 csésze gránátalma (magok)
  • Pirított fenyőmagok
  • 1 Tahini szósz

Elkészítés: Helyezzük a szeletelt padlizsánt egy nagy tálcára. Szórjuk meg sóval. Hagyjuk 30 percig állni. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A padlizsán szeleteket szárazra töröljük, és enyhén olajozott sütőlapra helyezzük. Öntsük le a padlizsán szeletek tetejét olívaolajjal. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán szép aranybarna lesz. Eközben készítsük el a tahini mártást. Amikor a padlizsán kész, kanalazzuk a tahini szósz egy részét a tetejére, és a maradékot pedig helyezzük kis tálba. Végül szórjuk meg a padlizsán szeleteket friss petrezselyemmel, gránátalmával és pirított fenyőmaggal.

 

Extra zöldséges rizs

Itt teljes dicsőségben van a rizs, és legalább olyan ízletes, mint amennyire színes.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál avokádóolaj
  • 2 tojás
  • 1 kis fehér hagyma, apróra vágva
  • 2 közepes sárgarépa, apróra vágva
  • 2 csésze kevert zöldség, darabokra vágva
  • ¼ teáskanál só
  • 1 evőkanál reszelt vagy finomra aprított friss gyömbért
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • Csípős paprika
  • 2 csésze főtt barna rizs
  • 1 csésze zöld (opcionális), mint például a spenót, a káposzta
  • 3 zöld hagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj

Elkészítés:

Főzzük meg a tojásokat. 1 evőkanál olajon pirítsuk meg a hagymát és a sárgarépát. Öntsük fel vízzel, majd adjuk hozzá a többi zöldséget és tetszés szerint ízesítsük. Miután megfőtt, jöhet a gyömbér, a fokhagyma és a piros paprika. Keverjük jól össze. Adjuk hozzá a rizst is. Addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Tálaláskor szójaszósszal és pirított szezámolajjal ízesítjük.

 

Halas tacók avokádóval és sajttal

Ne hagyd ki a legjobb halas tacot, amelyet egy fokhagymás-citromos szósszal készítünk el!

Hozzávalók:

  • 24 kis fehér kukorica tortilla lap
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1/2 kis lila káposzta
  • 2 közepes avokádó szeletelve
  • 2 paradicsom, kockára vágva (opcionális)
  • 1/2 vöröshagyma, kockára vágva
  • 1 csésze Cotija sajt, reszelve
  • 1/2 csésze tejföl
  • 1 teáskanál fokhagymás por

Elkészítés:

Egy kis edényben keverjük össze az ízesítőket, majd egyenletesen szórjuk meg a fűszerkeverékkel a tortilla lap mindkét oldalát. A halat megsózzuk, majd olívaolajon megsütjük 200 ° C-on, 20-25 percig. Egy közepes tálban a taco szósz összes hozzávalóját összekeverjük habverővel, amíg jól összérnek az ízek.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást