7 meglepő dolog, ami puffadást okozhat

7 meglepő dolog, ami puffadást okozhat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 meglepő dolog, ami puffadást okozhat

Sokunk számára lehetnek ismerősek a puffadás okozta kellemetlen tünetek. Adódnak alkalmak, amikor pontosan tudjuk, hogy melyik étel okozta a levegősödést, máskor azonban fogalmunk sincs, hogy miért szenvedünk újra ettől a diszkomfort érzéstől. Cikkünkből most ezekre az esetekre adunk magyarázatot, hogy legközelebb könyebben ki tudd kerülni azokat.

Ha túl gyorsan eszel

Valószínű, hogy Te is tudod, hogy ez nem egészséges, hiszen sokkal nehezebb a kevésbé megrágott ételt megemésztened. Mindemett azonban a sietős ételfogyasztás nagyban hozzájárul a puffadás kialakulásához is.

Hogyan? Ha csak habzsolsz, úgy könnyen sok levegőt nyelsz az étellel együtt, ez pedig azt eredményezi, hogy a levegő a belekben felgyülemlik és puffadást okoz.

Enni nem bűn, még akkor sem ha kevés az idő rá.

Próbálj meg lassabban falatozni, hiszen az ízek amúgy is megérdemlik, hogy kiélvezd őket, és Te is! Így pedig a kellemetlen utóhatással sem kell majd számolnod.

Szívószál

Különösen nyáron igaz, hogy sok italt szívószállal fogyasztunk, ami viszont egyáltalán nem szerencsés, hiszen itt is ugyanaz a helyzet, mint az előző pontban.

Azzal, hogy be kell szívnod a levegőt, hogy az ital a szádba jusson, rengeteg plusz oxigént nyelsz, ami szintén puffadáshoz vezet.

Így ha nem muszáj, a szívószálat inkább hanyagold.

Túl sok stressz

Még egy ok, amiért nem éri meg idegeskedni! Ugyanis amikor stresszes állapotban vagy, a szervezeted olyan savakat termel, amik később gázzá alakulnak és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy úgy nézz ki, mint egy 4 hónapos kismama.

Önmagad egészségéért és a lapos hasért is próbálj meg valamilyen módot találni arra, hogy kiengedd a fáradt gőzt.

Eddz, sétálj, jógázz, vagy csinálj bármit, amit jónak látsz és lenyugtat.

Kései vacsora

Nem véletlen a mondás, hogy három órával lefekvés előtt már nem szerencsés enni.

Ennek az az oka, hogy alvás közben a szervezet egy vegetáló üzemmódra kapcsol át, amiben minden funkció sokkal lassabban működik, így az emésztésed is.

Ennek az eredménye pedig az, hogy nem tudja megfelelő módon feldolgozni az elfogyasztott ételeket, amiktől már reggelre puffadt leszel.

Desszertnek gyümölcs

Szuper dolog az, ha süti helyett inkább gyümölcsöt ennél, de ajánlott egy dologra odafigyelned ezzel kapcsolatban.

Ha főtt étel után azonnal természetes édességet eszel, azzal megágyazol a puffadásnak és a szeleknek, ugyanis a meleg fogáson a gyümölcs nem jut át, hanem elkezd erjedni a gyomorban és így kerül később a belekbe, ami ott már gázokat fog okozni.

Így ha még mindig a gyümölcskehelyre esne a választásod, akkor inkább várj a két fogás között legalább fél órát.

Nem megfelelő mosdó használat

Szerintem nem létezik olyan nő, akinek ne okozna gondot, ha nagy dolgot kell elintéznie az otthonán kívül. Ez azonban nagyobb hiba, mint bárki is hinné!

Azzal ha halogatjuk a dolgot, vagy túl gyorsan túl szeretnénk rajta lenni, nem tud minden úgy távozni a szervezetből, ahogy annak kellene, így pedig a méreganyagok tovább bent maradnak, ezzel nem csak puffadást, de görcsöket is okozva.

Így ha teheted inkább ne halogasd, hanem találd meg a megfelelő helyet és alkalmat. Ezzel az egészségedért is sokat tehetsz, ami nem utolsó szempont!

Túl sok édesítőszer

Az édesítőszerek, mint a xylitol, vagy az aszpartám nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ha folyamatosan puffadással küzdesz.

Mivel ezek mind mesterséges anyagok, a belekben lerakódnak és nagyon nehezen bomlanak le, így okozva kellemetlen tüneteket.

Ha cukormentesen szeretnél élni, válaszd ezek helyett a sztíviát, vagy az eritritet. Ha pedig teljesen a természetre hagyatkoznál használj egyszerűen mézet! Minimális cukorra egyébként is szüksége van a szervezetnek, amit a mézzel könnyen magadhoz is tudsz venni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást