Család / Életmód

5+1 ok, amiért hagynod kellene, hogy a macskád veled aludjon

5+1 ok, amiért hagynod kellene, hogy a macskád veled aludjon

Bár azt mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, valljuk be: sokan vagyunk a macskás csapatban is. Számunkra a lakás attól a pillanattól válik otthonná, ha négylábú, doromboló kedvencünk beteszi oda a szőrös kis mancsát és megtölti nyugalommal, játékossággal. Íme, néhány rendkívül nyomós indok, hogy ne csak az otthonodba, de az ágyadba is nyugodtan engedd be a macskádat.

Kötődés

Gyakran húzzák rá az egyedülálló cicatulajdonos nőkre a „lökött macskás” jelzőt, pedig egészen biztosan jobb az élet egy cicával, mint magányosan.

Amíg várod a nagy őt, aki remélhetőleg hamarosan betoppan az életedbe, addig is szükséged van kötődésre és szeretetre, sőt, érintésre is.

A családtagjaidtól nem biztos, hogy minden nap megkapod ezt a fajta kötődést, de egy doromboló macska, aki kedvesen hozzád bújik a nap végén, talán kárpótol egy kicsit, és azt érezheted, hogy igenis kötődsz valakihez.

Stresszcsökkentés

Az állatok szeretgetése és simogatása kimutathatóan növeli az oxitocint, amit közismertebb nevén boldogsághormonnak is szoktak nevezni.

Egy hektikus, stresszel teli, igazán fárasztó nap végén magad mellé engedni a cicádat az ágyba a lehető legjobb módja annak, hogy teljesen kikapcsolj és relaxálj egyet.

Nyugtató

Ismert tény, hogy a házi kedvencek segítenek leküzdeni a szorongást és a depressziót – nem véletlen, hogy számtalan állatasszisztált terápia létezik, illetve hogy poszttraumás stressz esetén is gyakran speciálisan képzett állatok segítenek legyőzni a traumát és továbblépni az érintetteknek.

Bár talán a te cicád nem speciálisan képzett, de biztos, hogy számodra különleges, így ha megnyugvásra van szükséged, csak bújj össze vele egy jó film vagy könyv mellett és hagyd az elmédet megpihenni.

Segít elaludni

Dorombolása akár csak egy kellemes altató, puha, meleg bundája pedig mint egy kényelmes párna.

Egyszerűen otthonosabbá teszi az ágyadat.

Egyes alvásra fókuszáló kutatások szerint pedig valóban segíthet a nyugodt pihenésben.

Egy dolgot azonban ne felejts el: a macskád nem fogja végigaludni az éjszakát, könnyen lehet, hogy hajnali háromkor felpattan és követeli a reggelit.

Ha mégis szeretnél vele aludni, már este készítsd ki neki a friss vizet és egy kis száraztápot, így talán egy gyors reggeli után lesz még kedve visszabújni a takaróra.

 

Biztonságérzetet ad

Biztosan te is hallottál már olyan történeteket – akár ismerősöktől, akár csak filmekből vagy a hírekből –, amikor egy macska megmentette a gazdáját.

Bizony, a cicáknak fantasztikus érzékeik vannak, ha veszélyről van szó, nem egy esetben mentették meg gazdáikat a lakástűztől vagy éppen a gázszivárgás okozta tragédiáktól.

Bár remélhetőleg nálad sosem történik ehhez fogható baleset, de tudat alatt talán mégis megnyugtató és nyújt némi biztonságérzetet, hogy ott van melletted egy élő vészjelző a cicád személyében.

 

+1. Mert egyszerűen nehéz megállni

Talán hallottad már a mondást, hogy amíg az embernek nincsenek gyerekei, addig vannak elvei.

Nincs ez nagyon másképp a házi kedvencekkel sem, főleg ha az ember egyedül él.

Lehet, hogy mielőtt macskád lett, elhatároztad, hogy te ugyan nem fogod beengedi az ágyadba, sőt, ki is zárod éjszakára a hálószobádból… Ám elég egyetlen együtt töltött éjszaka, amikor kellemes, megnyugtató dorombolására alszol el, és máris másképp fogod gondolni.

Ne küzdj ellene, egyszerűen csak élvezd!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást