5 fő szakasza van a személyiségünk fejlődésének – Te most épp melyikben jársz?

5 fő szakasza van a személyiségünk fejlődésének – Te most épp melyikben jársz?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 fő szakasza van a személyiségünk fejlődésének – Te most épp melyikben jársz?

A személyiségünket számos dolog formálja: a különféle élethelyzetek, felismerések, változások mind-mind hozzátesznek valamit ahhoz, akik valójában vagyunk. Azonban természetes módon, pusztán az idő előre haladtával, azzal, hogy benő a fejünk lágya, ugyancsak rengeteget fejlődik a személyiségünk.

A kérdés már csak az, te melyik fő szakaszban tartasz éppen!

A kisgyermek szakasz

A kisgyermeki szakasz egyfajta ráhangolódás erre az életre – ezért is van az, hogy szétválasztható három tanulási fázisra: az érzelmi, a mozgási és a kapcsolati fejlődés jellemzi ezt a szakaszt.

A megszülető csecsemő először tapasztalja meg a fájdalmas dolgokat, mint amilyen a szomorúság, vagy akár a hidegérzet, de az örömmel és az igazi kötődéssel is születése után szembesül.

A mozgásfejlődés során kezdi felfedezni a valódi világot, a kapcsolati fázisban pedig a szociális viszonyok pozitív és negatív oldalaival ismerkedik.

Elsősorban a megtapasztalásokat és a visszajelzéseket hangoljuk össze ebben a korai korszakban, és remélhetőleg szilárd alapokat kapunk a személyiségfejlődésünk további részeihez.

A külsőségekre koncentráló szakasz

Ebben a szakaszban alapvetően arra koncentrálunk, mi jellemzi a megjelenésünket: fontosak sőt, kiemelten fontosak azok a visszajelzések, amiket ilyenkor kapunk.

A legtöbben általában kamaszkorukban élik meg ezt az időszakot, bár nem ritka, hogy már a kiskamaszkort is alapjaiban meghatározza a külsőségekre koncentráló szakasz.

Pozitív része, hogy a vége felé haladva elkezdjük felismerni erősségeinket és gyengeségeinket, de elsősorban utóbbiak fejlesztésére koncentrálunk.

Még inkább afelé húz a mérleg, hogy elfogadjanak minket, nem pedig az, hogy erősségeinknek köszönhetően kiemelkedjünk a tömegből.

A küzdő szakasz

Ebben a szakaszban már ráeszmélünk arra, hogy nem csak a gyengeségeink fejlesztésével kell foglalkoznunk, egyre jobban háttérbe szorul, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a hibáinkra.

Egyre jobban arra koncentrálunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a különféle élethelyzetekből. Minduntalan fontosabbá válik, hogy saját magunknak jobb legyen, a saját érdekeinkre kezdünk koncentrálni a csapat helyett.

Ez kicsit önző dolognak tűnik, de a személyiségfejlődés fontos része. Ahogy megszilárdul az akaratunk, úgy képesek leszünk arra, hogy a lehetőségek közül kiválasszuk a számunkra legjobbakat és elkezdjünk ellenőrzést gyakorolni a saját életünk felett.

A bölcsesség szakasza

A küzdő szakasz egészen sokáig elhúzódhat, már csak azért is, mert nagyon sokan jóval középkoruk után találják meg valódi életcéljaikat, a megnyugvás lehetőségét.

Amikor végre elérjük a kitűzött célokat, amikért az előző szakaszban rendületlenül küzdöttünk, akkor rátelepszik az életünkre egyfajta megnyugvás.

Észrevesszük, hogy mindaz, amit eddig tettünk, alapvetően a jólétünket, azon belül pedig az egónkat táplálta, leginkább a külsőségekről szólt. Ezt követően végre előtérbe kerülhet a bölcsesség szakasza, amikor már mérlegeljük a fontossági sorrendünket.

Ekkor mérvadóbbak lesznek a kézzel nem fogható örömök, élmények és egyfajta harmónia telepszik ránk. Még mindig vannak céljaink, amikért küzdünk, de ezek össze sem hasonlíthatóak a korábbi szakaszban tapasztalt erőkifejtésekkel.

A lelki szakasz

Nem mindenki éri el a személyiségfejlődés utolsó, lelki szakaszát. Ekkor teljes mértékben előtérbe kerülnek a spirituális, hitbéli megtapasztalások és teljesen másként kezdünk el tekinteni az életünkre, mint korábban.

Egyfajta utazásként, fejlődési lehetőségként éljük meg az elmúlt éveket, elkezdünk másként tekinteni a tetteinkre, a még hátralevő, esetleges céljainkra.

Megtapasztaljuk, milyen az igazi önmagunk és elmúlik a félelemérzetünk. Azt talán mondani sem kell, hogy ebben a szakaszban már nincs helye az egónak, az evilági dolgok teljesen értelmüket vesztik.

Egyre kevesebb tárgyhoz ragaszkodunk, ellenben a kötődésre, a szeretetre, a béke tényleges megtalálására minden maradék erőnket ráfordítjuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást