Zsugorodik a Hold egy új kutatás szerint – De mit jelend ez az emberiségnek?

Zsugorodik a Hold egy új kutatás szerint – De mit jelend ez az emberiségnek?

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Zsugorodik a Hold egy új kutatás szerint – De mit jelend ez az emberiségnek?

A Hold úgy zsugorodik, akár egy ráncosodó szőlőszem, amikor mazsolává válik – derül ki a The Planetary Science Journal című folyóiratban megjelent új kutatásból. De kell ettől tartanunk?

Bár a zsugorodó Hold riasztóan hangozhat, a zsugorodás mértéke valójában túl kicsi ahhoz, hogy a Földön élő emberekre hatással legyen. Az elmúlt néhány százmillió év alatt a Hold kerülete csak körülbelül 45 méternyit zsugorodott – áll a Marylandi Egyetem sajtóközleményében. Ez pedig egészen elhanyagolhatónak tűnik, ha hozzátesszük, hogy a Hold átmérője nagyjából 3 474 kilométer. A kis mértékű változás azonban hatással lehet az emberiség terveire.

Érezni fogjuk a Földön, hogy zsugorodik a Hold?

A Hold zsugorodása így nem befolyásolja a földi életet, és nem valószínű, hogy bármit is érzékelnénk ebből a változásból, amennyiben a Földön maradnánk. A zsugorodás viszont a kutatók számára többet jelent puszta érdekességnél, hiszen a Holdra készülő expedíciók terveit befolyásolhatja a változás.

A zsugorodás ugyanis megzavarhatja a NASA Artemis III küldetéseit – ez az első Artemis küldetés, amely legénységgel történő holdraszállást tervez. A tudósok megállapították, hogy a Hold folyamatos zsugorodása jelentős felszíntorzulást eredményezett a déli sarkvidékén, köztük olyan területeken, amelyeket a NASA az Artemis III leszállóhelyként jelölt meg.

narvikk/istockphoto.com

A Holdon tartózkodókra valós veszélyt jelent

A zsugorodás okozta törésképződést gyakran kíséri szeizmikus aktivitás, például holdrengések. Ennek alapján a törészónák közelében vagy azokon belül túl veszélyes lehet a környezet az emberi kutatás számára. A kutatást végző csoport a déli sarkvidéken található töréscsoportot az Apollo-szeizmométerek által rögzített egyik legerősebb holdrengéshez kapcsolta.

„A fiatal tolótörések globális eloszlását, az esetleges aktivitásukat és a folyamatban lévő globális összehúzódásból eredő új tolótörések kialakulásának lehetőségét figyelembe kell venni a Holdon lévő állandó előőrsök helyének és stabilitásának tervezésénél”

– mondta Thomas R. Watters, a tanulmány vezető szerzője.

A sekély holdrengések a Hold felszínének közelében (körülbelül 160 kilométer mélyen a kéregben) következnek be, és a Hold belsejében lévő törések okozzák őket. A sajtóközlemény szerint a holdrengések akár órákig is eltarthatnak, és elég erősek lehetnek ahhoz, hogy épületeket, berendezéseket és más, ember alkotta szerkezeteket károsítsanak.

További kutatások szükségesek a biztonsághoz

A kutatók folytatják a Hold feltérképezését, hogy remélhetőleg minden olyan helyet megtaláljanak, amely veszélyes lehet az emberi felfedezés szempontjából. „Ahogy egyre közelebb kerülünk a Artemis-küldetés kilövési dátumához, fontos, hogy asztronautáink, felszereléseink és infrastruktúránk a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.” – mondta Nicholas Schmerr, a tanulmány társszerzője. „Ez a munka segít felkészülni arra, ami a Holdon vár ránk – legyen szó olyan szerkezetek tervezéséről, amelyek jobban ellenállnak a holdi szeizmikus tevékenységnek, vagy az emberek védelméről a valóban veszélyes zónákban.

Nyitókép: dzika_mrowka/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!