A vörös pálmaolaj rengeteg béta-karotint és E-vitamint tartalmaz, amivel kiérdemelte a manapság divatos „szuperétel” címet. Dr. Oz, az amerikai tévédoki egyenesen „2013 legcsodálatosabb felfedezésének” nevezte, s állítólag naponta mindössze két evőkanálnyira van belőle szükséged, hogy szinte a bölcsek kövéhez hasonló hatást érj el. Most, hogy némi késéssel Magyarországon is kezd szárnyra kelni az őrület, utánanéztünk, érdemes-e követned.
Mi az a vörös pálmaolaj?
Az afrikai pálmafa (Elais guineensis) gyümölcséből nyerik, mely eredetileg a kontinens nyugati részéről származik.
Ma azonban a forgalomba kerülő pálmaolaj 85%-át Malajziában és Indonéziában állítják elő.
A gyümölcsből nyert olaj (vagy zsír) nem egyezik meg a fa magjából nyert változattal: utóbbihoz nem társulnak azok az előnyök, amelyeket a gyümölcsnek tulajdonítanak.
A pálmamagolaj ráadásul legalább 89%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szív- és érrendszert károsító „rossz zsírként” tartanak számon, míg a pálmagyümölcsolajnál ez az arány csak 50%.
A finomítatlan, vagy más néven szűz pálmagyümölcsolajat hívják vörös pálmaolajnak.
Miért jó?
A vörös pálmaolaj az eddig ismert leggazdagabb alfa- és béta-karotin forrás. A szervezet ezeket az anyagokat A-vitaminná alakítja, melynek hatalmas szerepe van a látás és a hámréteg épségének megőrzésében.
Ezen kívül a sejtkárosító szabadgyökökkel szembeszálló, tehát antioxidáns tulajdoníságú E-vitamin egyik leghatékonyabb formája, a tokotrienol is megtalálható benne.
A világ pálmaolaj-fogyasztását azonban javarészt a finomított változat teszi ki, mely a folyamat során elveszíti vörös színét, ennélfogva „fehér pálmaolajként” is szokás rá hivatkozni.
Utóbbi nem ad színt és ízt az ételnek, a vörös viszont igen. A fehérben sajnos nincsenek benne az értékes karotinok és a tokotrienolok sem.
Környezetvédelmi probléma
A pálmaolaj kapcsán muszáj említést tenni a környezetvédelmi aggályokról, amelyeket felvet.
A pálmafákat egyébként is megtizedeli az iparosodás, a klímaváltozás és az élőhely szűkülése, mely az állatfajok életét is befolyásolja – főleg az orángutánét. A WWF adatai szerint óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak el azért, hogy pálmaolajat állítsanak elő.
Az egészséges táplálkozás itt válik nézőpont kérdésévé.
Dr. Oz szerint
A vörös pálmaolaj a következő állítások miatt vált szuperétellé:
- Serkenti az agyműködést, ezáltal csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázatát.
- Javítja az artériák véráramát, és telített zsírsavtartalmának ellenére 40%-kal csökkenti a koleszterinszintet.
- Egyenesen a májba kerülve felpörgeti az anyagcserét, amivel segít eltávolítani a makacs hasi zsírt.
Az amerikai sztárdoki szerint vaj vagy margarin helyett érdemes használni, s jól bírja a magas hőfokon történő elkészítést.
Mások szerint
Táplálkozástudományi szakértők viszont kételyeiknek adtak hangot, mert egyelőre semmilyen kutatás nem támasztja alá az elhangzottakat. Scott Gavura így fogalmazott a Science-Based Medicine című szaklap hasábjain:
- „Őrültség és szűklátókörűség kijelenteni, hogy a vörös pálmaolaj egészséges vagy hasznos lenne, mivel csak korlátozott mennyiségű adat áll róla rendelkezésre.”
- „Semmi sem bizonyítja, hogy érdemes táplálék-kiegészítőként fogyasztani a vörös pálmaolajat a karotinoidok és az E-vitamin pótlására.”
- „Valószínű, hogy a vörös pálmaolaj csupán elenyésző hatással bír az emberi szervezetre.”
Összességében úgy fest, hogy az ellenérvek egytől egyig a bizonyítékok hiányára alapoznak – tehát még bármilyen ítélet születhet.
Próbáld ki nyugodtan, és figyeld a hatást! Csodát azonban ne várj egyetlen „szuperételtől” se…
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!