Ez a gyógynövény a „halhatatlanság füve”

Ez a gyógynövény a „halhatatlanság füve”

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a gyógynövény a „halhatatlanság füve”

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.

Történetéről, gyógyászati és kulináris felhasználásáról, valamint termesztéséről Lencsés Rita gyógynövényszakértőt kérdeztük, aki „A gyógynövények nyomában” és a „Kertünk patikája” című köteteiben is sok érdekes információt elárul a népszerű növényről.

Hol találkozhatunk idehaza a zsályával?

Vadon általában a mezei és a ligeti zsályával találkozhatunk. Főleg napos réteken, mezőkön, erdőszélen, utak és kerítések mentén, kaszálókon, illetve száraz, szikes vidéktől egészen a nedvesebb árokpartokig is előfordulnak. Gyönyörű lila virágaikkal igen könnyen felhívják magukra az emberek figyelmét. Sokan próbálják már a kertjeikbe is betelepíteni, mint dísznövényt.  Mindkettő fajta gyógyhatással rendelkezik. Ezenkívül az orvosi és a muskotály zsályát szokták gyógyhatásuk miatt termeszteni. Természetesen dísznövényként is jól mutatnak a kertekben.

Hogyan tekintettek rá a korábbi évszázadokban?

Neve a latin „salvus” egészséges szóból származik. Az orvosi zsályát az ókori görögök és rómaiak a húsok tartósítására és sebek gyógyítására alkalmazták. A középkori kolostori kertek kedvelt termesztett gyógynövénye volt. Nemzetségébe több száz faj tartozik.

Minden földrészen nagyra becsülték, mert úgy hitték, meghosszabbíthatja az életet. Még mindig él az a közmondás, hogy „miért kell meghalnia az olyan embernek is, akinek zsálya nő a kertjében?” 

A zsályát igen kedvelt fűszernövényként is számon tartották, a mai napig használják a különböző nemzeti konyhákban. A peruiak a zsályát szent növényként tisztelték, ezzel csillapították az istenek haragját. Sok helyen még a mai napig is a zsálya levélből készült füstölőket tértisztításra, látomásszerzésre alkalmazzák. A skarlátzsálya/muskotályzsálya pedig erős illatával, feltűnő színpompájával középkori várkertek dísznövényévé vált. A magjában található zsírolajat a kerámia- és porcelángyártásban is felhasználták.

Paulina H./pexels.com

Gyakran ma is a „halhatatlanság füveként” emlegetik, minek köszönheti ezt?

Olyan sok jótékony hatással rendelkezik, hogy szinte minden problémára tudták belsőleg és külsőleg alkalmazni. Abban hittek, hogy a zsálya még az életet is meg tudja hosszabbítani. 

Melyik a legértékesebb része, és miért?

Az orvosi zsályának inkább a leveleit, míg a vadon termő ligeti és mezei zsályának szinte az egész föld feletti hajtásait használhatjuk fel. Leszáríthatjuk teának, vagy frissen készíthetünk belőlük szörpöt, szirupot, cukorkát is. Ételeinket is fűszerezhetjük a levelekkel. Nagyon ízletes a zsálya chips is. A zsálya leveleiből készíthetünk tinktúrát is, amit később hígítva szájvízként is alkalmazhatunk. 

A zsályák hatóanyagai: illóolajok (kámfor, tujon, borneol, eukaliptol, linalool), rozmaringsav, cseranyag, keserűanyag, fitoösztrogének (női ösztrogénszerű hatóanyag), glikozidok, gyanta, szerves savak (fumársav, urzolsav, rozmaringsav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kévésav, nikotinsav), flavonoidok.

Milyen betegségek esetén érdemes bevetnünk?

A belsőleg történő felhasználása nagyon sokrétű. Fertőtlenítő, antibakteriális, összehúzó, hámosító és kiváló gyulladáscsökkentő hatása miatt teaként alkalmazhatjuk megfázás ellen, torokgyulladásra, lázcsillapításra, bél-gyomorhurut, húgyúti fertőzésekre, illetve a hasmenés megszüntetésére. Illóolajtartalma révén hurutoldó, de egyben enyhíti a köhögést is. Csillapítja a változókor kellemetlen tüneteit, mint például: az izzadás, a hőhullám, és a vérzésproblémák. Általánosan csökkenti az izzadást. 

Vértisztító hatása következtében ajánlható ekcéma, köszvény és egyéb nehezen gyógyuló sebek esetén, illetve reumatikus, ízületi panaszok enyhítésére.

Fűszerként javasolt zsíros, nehezen emészthető ételekhez adni, mivel nagyon jó emésztésserkentő, epehajtó. Ezenkívül felhasználhatjuk a húsok pácolásához, sütéséhez, de tehetjük salátákba, sajtokba, vajba, mártásokba is.

Külsőleg forrázata torokgyulladás esetén kiváló öblögető, gargalizáló. Lemosóként vagy borogatásként a fekélyes, gyulladt, nehezen gyógyuló sebeket kezelhetjük. Fürdővízbe téve enyhíti a reumatikus, ízületi fájdalmakat, panaszokat, csillapítja az izzadást és enyhíti az aranyér bántalmakat. Ugyanezt érhetjük el a belőle készített bedörzsölővel, krémmel, masszázsolajjal is. Alkoholos szájvizet is készíthetünk belőle a szájüregi-, fogínygyulladás, fogágybetegségek, fogkő, afta, szájpenész megszüntetésére.

CasarsaGuru/istockphoto.com

Mindenki számára hasznos lehet?

A zsálya a pajzsmirigy működést lassítja, így alulműködés esetén az alkalmazása ellenjavalt. Tejapasztó hatású, ezért szoptatós kismamák ne fogyasszák! Tujon tartalma miatt használata óvatosságot igényel, önmagában csak kúraszerűen, azaz 2 hétig szabad inni, utána szünetet kell tartani. Várandósság esetén is kerülendő fogyasztása!

Mit kell tennünk, ha azt szeretnénk, hogy a mi kertünkben is megtelepedjen?

Magról és dugványozással szaporítható. A magokat április-májusban kis cserepekbe vessük el. Csírázás idején vízigényes. Amikor a palántákat végleges helyükre rakjuk, egymástól 20-30 cm távolságra ültessük őket. Szeretik a napfényt, a meleget, a meszes talajt és bírják a szárazságot. Ha terebélyes bokrokat szeretnénk, az első éves hajtásokat 8-10 cm-re vágjuk le.

A zsálya számos pozitív tulajdonságát figyelembe véve tehát tényleg hihetetlenül értékes gyógynövény. De ott a helye a konyhánkban is, szépészeti szempontból a striák elhalványításában is segíthet, mi több, még a kertünk csodálatos éke is lehet. Így ha legközelebb azon gondolkozol, milyen növényt kellene ültetned, amivel nem kell túl sokat bajlódnod, de roppant hasznos és szép is egyben, akkor nyugodt szívvel vedd számításba a zsályát.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!