A modern étrendi trendek világában gyakran találkozhatunk új fogalmakkal és receptekkel, amelyek mind azt ígérik, hogy élettartamunk meghosszabbodik, egészségünk pedig szárnyra kap. Az egyik ilyen ígéretes irányzat a zöld mediterrán étrend, mely nem csak az egészségmegőrzés, hanem a fenntarthatóság szempontjai szerint is kiváló választás. Bár már hosszú ideje tudjuk, hogy a hagyományos mediterrán diéta különösen jótékonyan hat az egészségre, most ennek egy még zöldebb változata kerül reflektorfénybe.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mi is pontosan a zöld mediterrán étrend?
A mediterrán étrend régóta híres arról, hogy remek hatással van a szív egészségére és a hosszú élet titkaként emlegetik. A zöld mediterrán étrend azonban még ennél is tovább megy, hiszen a növényi alapú ételekre helyezi a hangsúlyt, miközben csökkenti, vagy akár kizárja a hagyományos vörös húsokat, helyettesítve azokat tápanyagokban gazdag alternatívákkal. Ennél az étrendnél a zöldségek és leveles zöldek, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, valamint az egészséges zsírok, például az olívaolaj és a diófélék kapják a főszerepet.
Ezek az ételek nemcsak rendkívül gazdagok antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő összetevőkben, hanem mérséklik is a közösség ökológiai lábnyomát. Emellett kutatások szerint a zöld mediterrán étrend különösen hatékony lehet a szívbetegségek megelőzésében, hozzájárulva a vérnyomás és a koleszterinszint optimalizálásához is.