Lenyűgöző tápanyagforrás az alga + A legfinomabb algasaláta recept

Lenyűgöző tápanyagforrás az alga + A legfinomabb algasaláta recept

Címlap / Életmód / Receptek / Lenyűgöző tápanyagforrás az alga + A legfinomabb algasaláta recept

Miért olyan egészséges az algasaláta?

Az algában rengeteg olyan tápanyag fellelhető, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez. Ilyen például az A-, a B1,- a B2-, a C-, a D- és E-vitamin, a kalcium, a cink, a kálium, a magnézium vagy a vas. Fehérjetartalma pedig egyenesen lenyűgöző: arányosan abszolút vetekszik a legtöbb húsban vagy tojásban fellelhető fehérjemennyiséggel, így egy vegán étrendben is igazi bónusz lehet.

Ami kevésbé kedvező, hogy a jódtartalma is kiugróan magas lehet. Ez függhet egyrészt a fajtájától, de attól is, hogy milyen formában vásárolod meg. A szárított algákban jellemzően sok jód található, így, ha csak ilyet találnál, akkor felhasználás előtt feltétlenül áztasd be, hogy a tengerből belekerülő jód többsége távozzon belőle. Ha pedig olyan betegséged van, ami miatt fokozottan ügyelned kell a jódbevitelre, érdemesebb elkerülnöd az algás fogásokat.

Milyen algát válassz hozzá?

Sokfajta alga létezik, de salátát hazánkban leggyakrabban a sötétzöld Wakaméból szokás készíteni. Ez a leveles tengeri növény Japán, Korea és Kína partjainál virágzik, Magyarországon pedig az ázsiai élelmiszereket forgalmazó üzletekben és néhány bioboltban is jó eséllyel rálelhetsz. De van néhány további fajta is, ami ugyan itthon nehezebben beszerezhető, de szintén remek saláta készíthető belőle.

Ilyen a Nori nevű vörös alga is, amiben különösen sok omega-3 zsírsav és B12-vitamin található.

De hasonlóan remek alapanyag lehet a vörös pálmamoszat, vagy más néven Dulse alga is, aminek a C-vitamin tartalma a legkiemelkedőbb. Ha viszont egyiket sem találnád, vagy nem nyernék el a tetszésedet, akkor a tabletta formájában kapható Chlorella algát könnyen beszerezheted és hosszú távon is beépítheted az étrendedbe.

Így készítheted el egyszerűen Wakaméból

Hozzávalók:

  • 5 gramm friss vagy szárított Wakame
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál szezámolaj/szójaszósz
  • 1 csipet tengeri só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint néhány csipet gyömbér, chilipor vagy szezámmag
  1. Mosd le alaposan hideg vízben a Wakamét
  2. Ha szárított Wakaméval dolgozol, akkor áztasd be legalább fél órára. Mielőtt viszont nekilátnál, kalkulálj azzal, hogy a szárított Wakame majdnem háromszor akkora lesz, mintha friss alapanyaggal dolgoznál. 
  3. Ha a Wakame térfogata a háromszorosára nőtt, csepegtesd le, és mosd át alaposan. 
  4. Keverj össze néhány kanál rizsecetet, szezámolajat/szójaszószt, tengeri sót és 1-2 gerezd fokhagymát, majd keverd el a Wakaméval. Ízlés szerint szórd meg gyömbérrel vagy chiliporral.
  5. Tetszés szerint szórd meg szezámmaggal, tedd a hűtőbe, és hagyd egy órán át ázni. Ezután önmagában is tálalhatod, de bizonyos feltétekkel is bátran fogyaszthatod.

A Wakame uborkával, salátával vagy tenger gyümölcseivel keverve is nagyszerű. De passzol még hozzá a narancs, a paradicsom, sőt tofuhoz és halételekhez is nyugodtan tálalhatod. Talán elsőre furcsának fog tűnni, de mielőtt megkóstolnád, ne feledd, hogy egy igazi szuperételről van szó, amit Japánban nap mint nap rengeteg háztartásban és étteremben feltálalnak.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!