Így vitázzunk okosan a párunkkal!

Így vitázzunk okosan a párunkkal!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így vitázzunk okosan a párunkkal!

Hajlamosak vagyunk a párkapcsolaton belüli veszekedéseket szükséges rosszként elkönyvelni, pedig ha okosan vitázunk, hozzájárulunk a kapcsolat harmonikusabb működéséhez. Lássuk, hogyan is történik ez!

Kell a vita!

Sokan határozottan állítják, hogy egy kapcsolat csak úgy működhet kiegyensúlyozottan, ha a felek mindenben egyetértenek és soha, egyetlen hangos szót sem váltanak egymással. Pedig ez nem igaz! Igenis szükség van a vitákra, mert csak így juthatunk közös nevezőre és oldhatjuk meg a felmerülő problémákat. Nincs olyan pár, akik sosem veszekszenek, ez csak városi legenda. Biztos, hogy náluk is előfordul időnként kisebb-nagyobb perpatvar. Azonban nem mindegy, hogy ezek a szóváltások építik vagy éppen rombolják a kapcsolatot.

Mik a hibák?

Férfi és nő rengeteg dolgon képes összeveszni, ami legnagyobbrészt a két nem mentális különbségeiből fakad. Akár jelentéktelen apróságokon is, mint a WC-ülőke felhajtva hagyása vagy a koszos ruhadarabok szétdobálása a lakásban, csakhogy a klasszikus példákat említsük. Aztán ott vannak a komolyabb problémák, legyen szó pénzügyekről vagy a szexuális élet gondjairól. A leggyakoribb hibát ott követik el a párok, hogy rossz vitastratégiát választanak.

Ahelyett, hogy okos érveléssel a közös, mindkét fél számára kielégítő megoldásra törekednének, csak mindketten a saját sérelmeiket puffogtatják. Így teljesen elbeszélnek egymás mellett, míg végül egy céltalan vádaskodássá fajul az eredetileg közös nevezőre jutást szorgalmazó veszekedés. A végén oda jutnak, hogy már nem is tudják, hogy pontosan min vitáznak, pedig a legfontosabb dolog azt meghatározni, hogy tulajdonképpen mi is a vita tárgya.

Hogyan lehet okosan veszekedni?

Ha azt szeretnénk, hogy a nézeteltérés eredményesen záruljon, tartsuk be a kapcsolatépítő veszekedés szabályait! Először is válasszunk megfelelő helyet és időpontot a vitára! A helyszín legyen csendes, mi pedig nyugodtak és befogadóképesek! Egy zajos helyen, idegesen és feszülten nem lehet dűlőre jutni. A következő fontos szabály, hogy szánjunk elég időt a problémák megbeszélésére! Kapcsoljuk ki a telefont, a tévét, rádiót, ne hagyjuk, hogy bármilyen külső tényező megzavarja a kommunikációt. Ha valami ok miatt mégsem sikerül közös nevezőre jutni vagy elfáradunk, akkor inkább halasszuk későbbre a vita folytatását, ha nem teszünk így, biztosan nem találunk megoldást. Gondolkodjunk el azon is, hogy milyen módon szeretnénk megbeszélni a konfliktust a párunkkal.

Ha van egy előre felépített stratégiánk a vita menetéhez, máris összeszedettebbek vagyunk. Ne hibáztassuk se magunkat, se a párunkat! Az ebből fakadó támadás és védekezés csak felesleges feszültséget szül, amire semmi szükség. Ne vádoljuk a másikat azzal, hogy mit nem csinál jól, ez nagyon nagy hiba! Beszéljünk a saját érzéseinken keresztül arról, hogy miért vagyunk dühösek a párunkra! Ezt úgy kell elképzelni, hogy a „Már megint megígérted, hogy előbb érsz haza, de nem tetted, ezért megbízhatatlan vagy!” mondat helyett mondjuk inkább azt, hogy „Rosszul esett, hogy nem tartottad be az ígéretedet és megvárakoztattál!”

De azt se hangoztassuk, hogy nincs igaza a másiknak. Ne kritizáljuk az álláspontját, inkább próbáljuk megérteni és elfogadni azt! Végül, de nem utolsósorban határozottan mondjuk ki a véleményünket, de tudatosítsuk magunkban, hogy nem hatalmi harcot vívunk egymással, csupán szeretnénk, ha eredményesen meg tudnánk oldani a problémáinkat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást