Negyedik hullám: Viseljenek-e arcmaszkot a gyerekek?

Negyedik hullám: Viseljenek-e arcmaszkot a gyerekek?

Címlap / Életmód / Egészség / Negyedik hullám: Viseljenek-e arcmaszkot a gyerekek?

A kisgyermekek maszkviselésére vonatkozó döntéssel világszerte sok szülő és szabályozó hatóság szembesül, miközben megpróbálja megakadályozni a Covid-19 új hullámait. Eközben lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy fejlődjenek, szocializálódjanak és érzelmileg boldoguljanak.

Szabályozási szempontból október elején az országok nagyrészt három táborba sorolhatók. Szingapúr és olyan európai országok, mint Franciaország és Olaszország, és Magyarország, már hat éves kortól javasolják a maszkviselést. Ez összhangban van az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásaival, amelyek azt javasolják, hogy a hat éven felüli gyermekek bizonyos körülmények között viseljenek maszkot, például ha területükön széles körben elterjedt a fertőzés. Egyesek csak bizonyos beltéri helyekre, például iskolára alkalmazzák a szabályt.

Más szabályozó testületek, köztük az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja is, maszk viselését javasolja a két éves és idősebb korosztály számára. És ott vannak azok az országok, amelyek elengedték az osztálytermi arctakarók követelményeit. Például az Egyesült Királyságban sem a gyerekeknek, sem a tanáraiknak nem javasolják, hogy maszkot viseljenek az iskolában.

Morsa Images/istockphoto.com

Van alsó korhatár

Az egyetlen globálisan elfogadott konszenzus az, hogy a csecsemők és a két év alatti gyermekek nem viselhetnek maszkot a fulladásveszély miatt.

„A gyermekek maszkhasználatának korhatára még nem tudományos meghatározás” – mondja Adamos Hadjipanayis, az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia elnöke a BBC-nek.

Etikai és logisztikai kihívások miatt viszonylag kevés tanulmány készült a gyermekek maszkviseléséről. Az a néhány tanulmány, amely a maszkok légzésre gyakorolt fizikai hatásával foglalkozott, nem talált semmilyen káros hatást. De a vita a maszkok szélesebb körű előnyeiről és hátrányairól heves volt.

A maszkviselés hívei azzal érvelnek, hogy a maszkok védik viselőjét és a körülötte lévőket a Covid-19-től. Szerintük nem szabad figyelmen kívül hagyni a betegség kockázati tényezőit a kisgyermekeknél. A legtöbb országban nem oltják be a 12 év alatti gyermekeket, vagy csak kivételes esetekben.

A fiatal gyermekeknél előforduló Covid-19 súlyos esetek még mindig viszonylag ritkák. Egy idén júliusban közzétett nagy brit tanulmány szerint 50 000 Covid-fertőzött gyermekből nagyjából egy kerül intenzív osztályra, és millióból kettő meghal. A gyorsan terjedő Delta-változat, amely legalább kétszer fertőzőbb a korábbi törzsekhez képest, nyomást gyakorol az országokra a járványok megfékezésére és megelőzésére. Ennek pedig része a gyermekek védelme is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást