Egészség / Életmód

Milyen lenne a világ, ha nem lennének vírusok?

Milyen lenne a világ, ha nem lennének vírusok?

Úgy tűnhet, mintha a vírusok egy és csakis egy okból léteznének: azért, hogy pusztulást hozzanak és szétzilálják a társadalmunkat. Az évezredek során megszámlálhatatlanul sok életet követeltek, és történelmünk során több alkalommal a globális népesség jelentős részét söpörték el.

Az 1918-as influenzajárvány 50-100 millió ember életét követelte, himlőben csak a 20. században becslések szerint 200 millió ember halt meg. Most pedig a Covid-19 járvány dúlja fel az életünket és okoz borzasztó veszteségeket.

Ne meglepő, hogy ha választhatnánk, hogy egy varázsütésre a vírusok összessége egyetlen pillanat alatt eltűnjön, és vissza se térjen, az emberek többsége valószínűleg élne ezzel a lehetőséggel. Pedig éppen ezzel követnének el óriási hibát.

„Ha minden vírus hirtelen eltűnne, a világ csodálatos hely lenne, körülbelül másfél napig, aztán mindannyian meghalnánk”

– mondja Tony Goldberg, a Wisconsin-Madison Egyetem epidemiológusa.

„A létfontosságú dolgok, amelyeket a vírusok a világban tesznek, messze felülmúlják a rossz dolgokat.”

A vírusok hatása a világra
Björn Forenius/istockphoto.com

A vírusoknak fontos szerepük van a bolygón

A vírusok túlnyomó többsége nem patogén az emberre, és sokuknak alapvető szerepe van az ökoszisztémák támogatásában. Mások fenntartják az egyes szervezetek egészségét – a gombáktól és növényektől kezdve a rovarokig és az emberekig. „Kiegyensúlyozottan, tökéletes harmóniában élünk, és ennek az egyensúlynak a vírusok is részei” – mondja Susana Lopez Charretón, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem virológusa. „Azt hiszem, vírusok nélkül végünk lenne.”

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a vírusok milyen szerepet játszanak a Föld nagy részének támogatásában. Hajlamosak vagyunk csak azokra a funkciókra összpontosítani, amelyek az emberiség problémáit okozzák. Szinte minden virológus kizárólag kórokozókat vizsgál; csak a közelmúltban kezdett néhány rettenthetetlen kutató olyan vírusokat vizsgálni, amelyek életben tartanak minket és a bolygót, nem pedig megölnek.

„Ez egy kis tudósközösség, amelynek tagjai megpróbálnak igazságos és kiegyensúlyozott képet adni a vírusok világáról, és megmutatni, hogy vannak olyan dolgok, mint a jó vírusok” – mondja Goldberg.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást