VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Nyáron nem csupán külföldön okozhat problémát a gyomorrontás, néhány óvatlan mozdulattal az egész családot ledönthetjük a lábáról, akár otthon, a saját konyhánkban főzve. Persze, nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de néhány óvintézkedést feltétlenül érdemes megtenni.
Óvatosan a vásárlással!
Amikor valóban hőség van odakinn, nagyon óvatosnak kell lenned a vásárlással, főleg akkor, ha romlékony, hűtést igénylő termékeket szereztél be. A húsfélék, mélyhűtött, tojásalapú élelmiszerek, illetve a tejtermékek nagyon nehezen viselik a szállítást, pláne, ha mindez negyvenfokos hőségben történik.
Persze, nem mindenki engedheti meg magának, hogy este vásároljon, és hogy légkondicionált kocsiban, pár perc alatt hazaszállítsa a megvásárolt termékeket, de erre kell törekedni.
Amennyiben nincs módod az említettek betartására, próbáld minél hűvösebb időszakra beiktatni a vásárlást, és hűtőtáska (lehet nejlon, vagy textil is) segítségével bonyolítsd le a körutat.
Tiszta körülmények otthon
Bár nagy eséllyel rendben tartod a konyhádat, a tisztaságra nyáron különösképpen ügyelned kell.
Míg a hideg évszakokban, a hűvösebb időben jóval lassabban szaporodnak a baktériumok, addig ez nyáron egyáltalán nem mondható el. Minden potenciális veszélyforrás lehet, amit nem mostál el alaposan, vagy ami túl sokat állt a szobalevegőn.
Feltétlenül ügyelj a higiéniára, mert példának okáért egy szennyezett szivaccsal hiába takarítasz, segítségével az egész konyhában szétterjeszted az egyébként is gyorsan szaporodó baktériumokat.
Nyilván teljesen nem lehet kiküszöbölni a jelenlétüket, és nem is kell, de a nagy hőségben érdemes többször felmosni, fertőtleníteni, valamint ügyelni rá, hogy gyorsan és alaposan elmosogass.
Óvatosan bánj a nyers ételekkel!
Kiemelten fontos, hogy a nyers ételekkel nagyon óvatosan, körültekintően bánj. Ez elsődlegesen azt jelenti, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosnod, és mindenképpen el kell kerülnöd, hogy a már használt vágódeszkán aprítsd őket.
Roppant veszélyes lehet, ha nyers, vagy véresre sütött húst ugyanazon a deszkán szeletelsz fel, amin azután a salátának valót darabolod.
A legjobb, ha külön deszkát tartasz fenn a zöldségek, gyümölcsök és a húsfélék számára, így egészen biztos, hogy nem kevered össze őket.
Ha erre nincs módod, helyed, akkor a deszka egyik felét jelöld meg, és azon aprítsd a húsokat, a másik, jelöletlen felén pedig a többi alapanyagot.
Tarts be a szavatosságot!
Alapvető, hogy évszaktól függetlenül figyeljük a lejárati dátumokat, de ez nyáron még fontosabb. Már a bevásárlásnál tartsd szem előtt, hogy az élelmiszerek még sokáig eltarthatók legyenek, így (és a megfelelő szállítás mellett) valóban hosszú ideig nem okozhatnak problémát.
A kész ételeket illetően ne hagyd, hogy sokáig álljanak a konyhában, jó, ha az edényt és tartalmát hideg vízbe, vagy a hűvös kőre teszed, így gyorsan lehűl, és már mehet is a hűtőbe.
Ügyelj rá, hogy elkészülte után, és a frigóban egyaránt fedő legyen az élelmiszereken, hiszen ha valamelyik meg is romlik, nem kell attól aggódnod, hogy tartalma bármilyen módon átkerült a többi harapnivalóra.
Ügyelj a mélyhűtött termékekre!
A mélyhűtött termékekre is ügyelned kell, mivel ha nem kerülnek időben a hűtőbe, akkor részint felolvadhatnak. Ha ekkor újra lefagyasztod őket, akkor a felhasználásánál már eleve romlott alapanyagokkal indítod a főzést, ami érthető módon nem a legszerencsésebb.
Ha úgy látod, hogy a mélyhűtött élelmiszer már félig kiolvadt, akkor állj neki főzni, és a biztonság kedvéért ne tedd vissza a fagyasztóba.
Emellett fontos, hogy a mélyhűtött termékeket ne a szabad levegőn, hanem a hűtődben olvaszd ki, s ügyelj rá, hogy tartalma ne csöpögjön semmi másra olvadás közben, mert az ugyancsak fertőzésveszélyt jelenthet.
Főzz az évszaknak megfelelően!
Nyáron nem kívánjuk a nehéz, tömény ételeket, márpedig a sok-sok tojással, tejszínnel és hússal készült menük pont ilyenek. A szervezetünk figyelmeztet, ildomos rá hallgatni, és a nagy hőségben kerülni azokat az ételeket, amik könnyen megromolhatnak már két-három nappal az elkészítésük után.
Nem minden ételről derül ki ránézésre, hogy romlott, de inkább menj biztosra és ne kockáztass. Az esélyt minimálisra csökkentheted, ha a szezonnak megfelelően friss alapanyagokat készítesz, lehetőleg gyorsan, így arra is van módod, hogy akár minden nap összedobj valamit.
A gondosan átsütött sovány húsok zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel, a könnyű, rántás nélküli levesek, főzelékek pillanatok alatt elkészülnek, ráadásul nem kell aggódnod amiatt, hogy megmérgezed a családod.