VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Nyersen minden egészségesebb? Nem mindig! Bár manapság egyre népszerűbbek a nyers ételek és a „minél természetesebb, annál jobb” elv, van néhány alapanyag, amit semmi esetre sem szabad hőkezelés nélkül fogyasztani. Ezek ugyanis komoly veszélyt jelenthetnek az egészségedre – még akkor is, ha ártalmatlannak tűnnek. Mutatjuk, mely ételekkel bánj nagyon óvatosan!
Burgonya
A burgonya az egyik leggyakrabban fogyasztott alapanyag a világon, azonban nyersen fogyasztva súlyos egészségügyi kockázatot rejthet. A natív forma ugyanis szolanint tartalmaz, mely egy mérgező glikoalkaloid. Ez a vegyület nagy mennyiségben fejfájást, hányingert, émelygést okozhat, és extrém esetben akár halálos is lehet. Ezen anyag mennyisége az öreg, zöldes árnyalatú, vagy megöregedett gumókban sokkal magasabb. Fontos, hogy a burgonyát mindig alaposan megfőzzük vagy megsüssük, hiszen a hőkezelés csökkenti a szolanin szintjét, így biztonságossá téve az étkezést.