Védőoltás védhet meg a macskaszőr-allergiától – egy tanulmány szerint

Védőoltás védhet meg a macskaszőr-allergiától – egy tanulmány szerint

Címlap / Hírek / Védőoltás védhet meg a macskaszőr-allergiától – egy tanulmány szerint

Ha olyan peches vagy, mint én, akkor szereted a macskákat, de allergiás vagy rájuk. Szerencsére hamarosan jöhet egy olyan oltás a cicának, ami meggátolja az állatot, hogy olyan fehérjét termeljen, amire a legtöbb macskaallergiás érzékeny – ez egy olyan megoldás lehet, ami sem a macskának, sem a gazdinak nem árt.

Kevesen tudják, hogy azok, akik allergiásak a macskára, nem a szőrükre reagálnak így, hanem azokra a különböző anyagokra, amelyeket a macskák a nyálukkal termelnek. Ez a nyál aztán rákerül mosdás közben a szőrre (ez a hátránya annak, hogy a cicák ilyen tiszta állatok), a szőr pedig mindenhová a lakásban, az allergiás legnagyobb bánatára.

Svájci kutatók azonban most, együtt dolgozva a HypoPet vállalattal, olyan oltást fejlesztettek ki, ami megoldhatja az allergiás macskatartók problémáit.

A vakcinát nem az ember, hanem a macska kapja (üdítő információ azok után, hogy általában az allergiás gazdák antihisztaminnal szokták tömni magukat, hogy el bírják viselni a tüneteket), és a benne található hatóanyagok hatására abbahagyja az úgynevezett Fel d 1 fehérje termelését, ami a nyálban jelenik meg, és amire a nyugati civilizáció tíz százaléka allergiás. 

A kutatók öt különböző kutatást végeztek már az oltóanyaggal, és összesen 54 különböző macskának adták be azt.

Nagyon pozitív eredmények születtek: az állatnak semmi baja nem lett, a fehérje termelődésén kívül az anyag nem szólt bele semmilyen más működésbe, az emberek allergiája pedig megszűnt a kis négylábúakra.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a HypoPet vakcina nemcsak az allergiás gazdákon, hanem a macskákon is segít. Előbbieknél csökken az esély, hogy az allergia után hosszabban tartó, krónikus betegségek is kialakuljanak náluk (ilyenkor viszonylag gyakori ugyanis, hogy a macskatartó például asztmás lesz), a macskáknak pedig kisebb az esélyük arra, hogy állatmenhelyre kerüljenek. A macskaallergia ugyanis az egyik vezető oka annak, amiért a nyávogó négylábúakat az ember ilyen menhelyekre szokta küldeni – ha a családba érkezik valaki, aki nem bír egy szobában maradni a cicával, az állatnak sokszor mennie kell.

A vakcinát hamarosan kapni lehet majd kereskedelmi forgalomban is, bár eleinte valószínűleg itthon csupán megrendelhető lesz, az állatorvosnál nem fogod megtalálni.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!