Hírek

Védőoltás védhet meg a macskaszőr-allergiától – egy tanulmány szerint

Védőoltás védhet meg a macskaszőr-allergiától – egy tanulmány szerint

Ha olyan peches vagy, mint én, akkor szereted a macskákat, de allergiás vagy rájuk. Szerencsére hamarosan jöhet egy olyan oltás a cicának, ami meggátolja az állatot, hogy olyan fehérjét termeljen, amire a legtöbb macskaallergiás érzékeny – ez egy olyan megoldás lehet, ami sem a macskának, sem a gazdinak nem árt.

Kevesen tudják, hogy azok, akik allergiásak a macskára, nem a szőrükre reagálnak így, hanem azokra a különböző anyagokra, amelyeket a macskák a nyálukkal termelnek. Ez a nyál aztán rákerül mosdás közben a szőrre (ez a hátránya annak, hogy a cicák ilyen tiszta állatok), a szőr pedig mindenhová a lakásban, az allergiás legnagyobb bánatára.

Svájci kutatók azonban most, együtt dolgozva a HypoPet vállalattal, olyan oltást fejlesztettek ki, ami megoldhatja az allergiás macskatartók problémáit.

A vakcinát nem az ember, hanem a macska kapja (üdítő információ azok után, hogy általában az allergiás gazdák antihisztaminnal szokták tömni magukat, hogy el bírják viselni a tüneteket), és a benne található hatóanyagok hatására abbahagyja az úgynevezett Fel d 1 fehérje termelését, ami a nyálban jelenik meg, és amire a nyugati civilizáció tíz százaléka allergiás. 

A kutatók öt különböző kutatást végeztek már az oltóanyaggal, és összesen 54 különböző macskának adták be azt.

Nagyon pozitív eredmények születtek: az állatnak semmi baja nem lett, a fehérje termelődésén kívül az anyag nem szólt bele semmilyen más működésbe, az emberek allergiája pedig megszűnt a kis négylábúakra.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a HypoPet vakcina nemcsak az allergiás gazdákon, hanem a macskákon is segít. Előbbieknél csökken az esély, hogy az allergia után hosszabban tartó, krónikus betegségek is kialakuljanak náluk (ilyenkor viszonylag gyakori ugyanis, hogy a macskatartó például asztmás lesz), a macskáknak pedig kisebb az esélyük arra, hogy állatmenhelyre kerüljenek. A macskaallergia ugyanis az egyik vezető oka annak, amiért a nyávogó négylábúakat az ember ilyen menhelyekre szokta küldeni – ha a családba érkezik valaki, aki nem bír egy szobában maradni a cicával, az állatnak sokszor mennie kell.

A vakcinát hamarosan kapni lehet majd kereskedelmi forgalomban is, bár eleinte valószínűleg itthon csupán megrendelhető lesz, az állatorvosnál nem fogod megtalálni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást