Valóban szükséges az intim mosakodó? Az orvos válaszol

Valóban szükséges az intim mosakodó? Az orvos válaszol

Címlap / Életmód / Egészség / Valóban szükséges az intim mosakodó? Az orvos válaszol

Minden nővel előfordult már, hogy elbizonytalanodott a drogériák polcain sorakozó intim mosakodók előtt állva, amik márkánként szebbnél szebb flakonokban ígérnek minden jót a vagináknak. Ilyenkor az ember elgondolkozik, hogy vajon szüksége van-e erre, illetve elég illatos-e „ott lent”. Ezek a termékek ugyanis frissességet és jó PH egyensúlyt ígérnek, ami valljuk be – elég csábítóan hangzik. Nemrégiben Kourtney Kardashian elindított egy online lifestyle magazint, amiben megjelent egy cikk arról, hogy melyek azok a „természetes, nem-toxikus intim mosakodók, amik nem ártanak a puncinknak” és az internet felrobbant.

Valóban szükségünk van speciális tisztítószerekre? Nézzük, mi az orvosok véleménye ezzel kapcsolatban.

A vagina magától tisztul 

A nőgyógyászok szerint az intim mosakodók nemcsak teljesen feleslegesek, de még károsak is lehetnek. Ha tehát amiatt szorongsz, hogy nem elég illatos a vaginád, megnyugodhatsz. A termékek azt ígérik, hogy eltüntetik a „női szagokat”. Először is szögezzük le, hogy nincs olyan, hogy „női szag”. Ahogy „fenék szag” sincs, ez egy teljességgel kitalált kifejezés. Egy női orvos szerint senkitől sem szabad tanácsot elfogadnunk, aki éppen egy terméket próbál ránk sózni, ez esetben az intim mosakodó gyártóitól.

Ha úgy érzed, valami irritál ott lent, vagy viszket, keresd fel a nőgyógyászod, hiszen egy ilyen tisztítószer csak tovább ronthat a problémán. 

A férfi elnyomás terméke

Egy angol nőgyógyász szerint az intim mosakodó nem más, mint annak a nőgyűlölő mozgalomnak a jelképe, ami megpróbálja elhitetni a nőkkel, hogy testük nem elég tiszta vagy üde, és ennek érdekében külön termékekkel kell tisztálkodniuk a „frissességük” érdekében. Ez mindössze egy buta és rosszindulatú mítosz, hiszen a vulvának semmiféle tisztítószerre nincs szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. 

Nem segít elkerülni a fertőzéseket, sőt

Ahhoz, hogy elkerüljük a fertőzéseket, nem kell éjjel-nappal teljesen makulátlanul tisztának lennünk, sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz.

A női nemiszerv ugyanis egy kiegyensúlyozott ökoszisztéma, amiben sok jó baktérium biztosítja a fertőzések és más betegségek elleni védelmet.

Ha ezt a tökéletesen működő védelmi rendszert megzavarjuk, akkor csak megnöveljük annak a kockázatát, hogy fertőzést kapjunk. Azt szintén érdemes megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy a flakonra rá van írva, hogy csak külsőleg használható, sajnos sokan próbálják meg magukat „belülről” is tisztítani a termékkel, ami nagyon veszélyes, hiszen gombás- és egyéb fertőzéseket okozhat. 

Kép: javindy/depositphotos.com

A vagina PH-ja köszöni, jól van

Az egészséges vagina PH értéke valahol 3,5 és 4,5 között van és a jó baktériumaink azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon. Nekünk csak annyi a tennivalónk, hogy ezt hagyjuk neki. Ezek a speciális szappanok, mosakodó szerek és dezodorok eltűntetik ezeket a jó baktériumokat, ezzel védtelenné téve szervezetünket a fertőzések ellen. (Ugyanez történik egyébként akkor is, mikor erős antibiotikumot szedünk.)

A legjobb tehát, ha nem avatkozunk bele a vagina PH-jába és nem „mossuk túl”, hiszen azzal csak ártunk magunknak. 

Legjobb esetben is felesleges és drága

A „női intim higiénia” milliárd dolláros üzlet és ebből a tisztasági betétek és tamponok mellett jelentős az intim mosakodók által generált bevétel is. Nem csoda, hiszen ezek a termékek igencsak borsos áron kaphatóak, annak ellenére, hogy bizonyított pozitív hatásuk nincsen.

Ha a szokásos tusfürdőddel mosod magad alul és eddig semmiféle irritációt nem észleltél, akkor teljesen felesleges intim mosakodóba invesztálnod.

Az angoloknál egy felmérés szerint a 16 év feletti nők csaknem negyede használ intim mosakodót, de elterjedtsége ellenére ez a termék értelmetlen, sőt, olykor kifejezetten káros. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást