A sütőtök egyik kiváló ízesítője a gyömbér. Most a kisujjnyi friss gyömbér mellett egy szép alma is került a levesbe.
A gyömbért a kínai orvoslásban 5000 éve alkalmazzák. Ilyenkor télidőben különösen ajánlott a gyömbér fogyasztása, mert átmelegít, erősíti az immunrendszert. Segíthet a nátha leküzdésében. Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint testet és lelket erősítő hatást tulajdonítanak a gyömbérnek.
Intelligencianövelő, nyugtató, és vágyfokozó szerepe is van. Indiában és Afrikában potencianövelőként fogyasztják.
Hozzávalók:
- 60 dkg sütőtök
- 1 szép nagy piros alma
- kis ujjnyi friss gyömbér
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl főzőtejszín
- só
- bors
- csipetnyi szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt a szokásos módon megsütjük.
A megtisztított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockákra vágott almát és a héjától megszabadított sütőtököt, szintén felkockázva.
Gyakran kevergetve pirítjuk 5-6 percig, majd annyi vízzel, hogy ellepje, felöntjük.
Sózzuk, borsozzuk. A gyömbért megmossuk, és akkor tesszük a levesbe, amikor már majdnem puha a sütőtök. A gyömbért csak a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez, mert így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív íze miatt bánjunk takarékosan a gyömbér adagolásával!
Szerecsendióval ízesítjük tovább a finom levest.
Fedő alatt készre főzzük. Ha a gyömbér is puhára főtt, botmixerrel pürésítjük a levest. A tűzhelyre visszatéve hozzáadjuk a tejszínt. 1-2 perc alatt összefőzzük, és már tálalhatunk is.
Száraz serpenyőben megpirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk ezt a mennyei almás-gyömbéres sütőtök krémlevest.