Rossz hír az ülőmunkát végzőknek. Van egy komoly kockázat

Rossz hír az ülőmunkát végzőknek. Van egy komoly kockázat

Címlap / Életmód / Egészség / Rossz hír az ülőmunkát végzőknek. Van egy komoly kockázat

Egy új tanulmány szerint azoknál a 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

Azok az emberek, akik arról számoltak be, hogy napi nyolc vagy több órát ülnek, és az egyébként fennmaradó időben sem voltak túl aktívak, hétszer nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akik négy óránál kevesebbet ültek, és legalább 10 percet edzettek naponta – derült ki az American Heart Association Stroke magazinban publikált tanulmányából.

A kutatók a Kanadai Közösségi Egészségügyi Felméréséből származó 143 000 felnőtt egészségügyi adatait vették be elemzésükbe. A tudósok átlagosan 9,4 évig követték a résztvevőket, akik 40 évesek és idősebbek voltak, anamnézisükben nem szerepelt stroke.

„Úgy gondoljuk, hogy az ülve töltött idő rontja a rossz hatással van a glükóz és a lipid anyagcseréjére és a véráramlásra, és fokozza a szervezet gyulladását”

– mondta Dr. Raed Joundi, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Ontario állambeli McMaster Egyetem klinikai tudósa.

„Ezek a változások idővel káros hatással vannak az erekre, és növelik a szívroham és a stroke kockázatát.”

A vizsgálati időszakban résztvevő 2965 stroke-os beteg 90%-a ischaemiás stroke-ot szenvedett el. Ez a stroke leggyakoribb típusa, mondta Joundi, és akkor fordul elő, amikor az agyat vérrel ellátó artéria el van zárva.

Ha a stroke-ot nem kezelik gyorsan, az adott területen lévő agysejtek elpusztulhatnak az oxigénhiány miatt – tette hozzá.

Az ülőmunka stroke-ot okozhat
eclipse_images/istockphoto.com

Mik a stroke jelei?

Számos jel utal arra, hogy valaki agyvérzést kaphat – mondta Kerry Stewart, a Maryland állambeli Baltimore -i Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Egyetem orvosprofesszora a CNN-nek.

A gyakori tünetek közé tartozik a gyengeség érzése a karokban, a lábakban vagy az arcon. Különösen akkor, ha az érzés csak a test egyik oldalára korlátozódik, mondta.

Stewart szerint a homályos beszéd és a látás vagy hallás nehézségei is utalhatnak a stroke-ra. Ha hirtelen súlyos fejfájás jelentkezik, amely nem kapcsolódik más ismert egészségügyi állapotához, akkor ez is stroke-tünet lehet.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»