Vége itt az eperszezon, és szerencsére már nemcsak a savanykás, kemény és íztelen fajták kaphatóak a piacon, hanem megjelentek azok a mézédes, hazai eprek is, ami miatt annyira imádjuk ezt a gyümölcsöt! És bár hisszük, hogy az eper a maga egyszerűségében a legfinomabb, a változatosság kedvéért most mégis ajánlunk pár üdítő ital-alternatívát, ha kísérletezni támadna kedved vele.
Epres limonádé
A limonádé klasszikus és igazán frissítő nyári ital, ráadásul a legkülönfélébb ízesítéseknek köszönhetően változatos formákban készíthetjük el. Nem kivétel ez alól a nyár egyik legizgalmasabb gyümölcse, az eper sem.
Hozzávalók
- 4 csésze eper
- 2 citrom
- ½ csésze méz (az eper édességétől függően)
- 6 csésze víz
- jég
Elkészítése: Turmixszoljuk össze a meghámozott citromokat, a megmosott epreket, a mézet és 2 csésze vizet. Szűrjük át a masszát egy szitán, segítsük a folyamatot a maradék 4 csészényi vízzel. Az elkészült limonádét hűtsük jégkockákkal, díszítsük eperszeletekkel, citromkarikákkal.
Alkoholmentes epres mojito
A mojito tökéletes az olyan igazán forró nyárestéken, mikor egy kicsit szeretnénk ellazulni. A legtöbb mojitót viszont már nem csak hétköznapi cukorsziruppal ihatjuk, kéretünk hozzá ízesített önteteket. De milyen változatot készítsünk akkor, ha nem ihatunk alkoholt?
Hozzávalók
- 1 csésze víz
- ¾ csésze cukor
- 2 csésze összeturmixolt eper
- 3 lime facsart leve
- 1 kis csokor mentalevél
- törtjég és a hígításhoz szénsavas ásványvíz
Elkészítése: A csésze vizet öntsük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, majd olvasszuk fel teljesen. Tépkedjük bele a mentát és tegyük félre hűlni. A pépesített eperhez adjuk hozzá a lime-ok levét, majd tördeljük össze benne a kihűlt mentás cukorszirupot. Öntsük fel kevés vízzel, majd folytassuk az elegyítést. Ízlésünknek megfelelően hígítsuk, majd keverjük hozzá a törtjeget.
Epres grépfrútos üdítő
A grépfrút fanyarsága tökéletes frissítő nyáron, míg az eper nagyszerűen ellensúlyozza a kesernyés, ám jótékony ízhatást. Az alábbi recept ráadásul maximálisan egészséges és alakbarát is.
Hozzávalók
- 2 csésze eper
- 1 grépfrút
- 1 kis darab meghámozott kígyóuborka
- ízlés szerint méz, vagy kalóriaszegény édesítő
- víz
Elkészítése: A megtisztított uborkát és az epret karikázzuk, az alaposan megmosott grépfrútot héjastól szeleteljük fel. Tegyük a frissítő gyümölcsöket és az uborkát egy két literes kancsóba. Oldjuk fel az édesítőt, vagy a mézet egy külön csészében, majd öntsük a kancsóba. Engedjük színültig ásványvízzel, végül jégkockákkal hűtsük le és tegyük félre néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.
Jéghideg epertea
A jeges tea szuper nyári ital, ami nem csak élénkít, de a kellő mennyiségű folyadékfogyasztást és az ásványi anyag-, valamint vitaminpótlást is biztosítja. Különösen igaz ez akkor, ha gyümölcsökkel és mentalevéllel, vagy bazsalikommal dúsítjuk.
Hozzávalók
- 8 db fekete tea filter
- ½ kg eper megtisztítva, aprítva
- 4 csésze víz
- ¾ csésze cukor
- friss bazsalikom
- jég és további víz a hígításhoz
Elkészítése: Forraljunk fel a vizet egy serpenyőben, adjuk hozzá a tea filtereket, majd hagyjuk kihűlni az italt. Tegyük az epret egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és keverjük, míg el nem olvad. Vegyük le a tűzről, tépkedjük hozzá a bazsalikomot, hagyjuk pihenni 10 percig. Vegyük ki a bazsalikomot, majd keverjük el a teát az epersziruppal, és hűtsük le alaposan. Ízlésünk szerint hígítsuk tovább vízzel, majd jéggel szervírozzuk.
Epres gin koktél
A gin ugyancsak közkedvelt ital a nyári frissítőket illetően. Enyhén kesernyés íze jéghidegen adja ki igazán jól magát, és emellett kiválóan passzol az ízletes gyümölcsökhöz is.
Hozzávalók
- 2 evőkanál cukor
- 2 lime leve
- ½ kg eper
- 2 csésze gin
- 3 csésze szénsavas ásványvíz
- mentalevél
Elkészítése: Öntsük egy méretes kancsó aljára a cukrot és a lime-ot, keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá az epreket. Enyhén tördeljük meg őket, hogy kevés levet engedjenek. A kapott elegyhez öntsük hozzá a gint és a szénsavas ásványvizet, jéggel gyengítsünk kicsit az alkohol erősségén, végül friss mentalevelekkel szervírozzuk.
Epres margarita
Utolsó receptünk ugyancsak egy alkoholos ital, igazán tökéletes választás azokra az estékre, amikor vendégeket várunk magunkhoz, vagy csak leültetnénk a barátnőinket a teraszunkon.
Hozzávalók
- ½ kg eper,
- 1 lime leve,
- 4 csésze víz,
- 1-2 evőkanál agavé nektár,
- 1½ csésze tequila,
- 2 csésze narancslé,
- 4 csésze eperlé, vagy vízzel higított eperpép,
- ¼ csésze cukor
Elkészítése: Tegyük az epret, a cukrot és 1 csésze vizet a turmixgépbe, majd pépesítsük össze. Öntsük az eperturmixot egy nagy kancsóba, majd adjuk hozzá az összes többi alapanyagot. Keverjük össze alaposan, végül jéggel kínáljuk. Ízlésünknek megfelelően bedörzsölhetjük a poharak peremét sóval, így megkaphatjuk az igazi nyári hangulatot.