8 tuti tanács, hogy legyőzd a cukor iránti sóvárgást

8 tuti tanács, hogy legyőzd a cukor iránti sóvárgást

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 tuti tanács, hogy legyőzd a cukor iránti sóvárgást

Könnyen elveszíted az önuralmad a konyhában, ráadásul édesszájú vagy? Adunk néhány ötletet, hogyan tarthatod kordában az ételek iránti vágyadat, és védheted meg magad a plusz kilóktól, illetve az egészségtelen táplálkozás többi hátulütőjétől!

Engedj a kísértésnek!

Ha legközelebb rád jön, hogy legszívesebben megennél egy doboz fánkot vagy egy tábla csokit, próbáld meg egy darabbal vagy néhány kockával beérni!
A 150-200 kalóriás limit mindenképpen reális – határozd el, hogy ennél több édességet egy nap alatt semmiképpen sem fogyasztasz!

Keverd az ételeket!

Máris haladást jelent, ha az egészségtelen ételt egészségessel kombinálod.
A csokirajongók például szívesen mártogatnak néhány szem friss gyümölcsöt olvasztott étmasszába, vagy szórnak bele néhány szem mandulát. Így cukor mellett fontos tápanyagokkal is kényezteted a szervezeted.

Tarts cukorböjtöt!

A sóvárgást sok esetben az okozza, hogy a tested beállt egy bizonyos cukormennyiségre.
Sok esetben működik, ha néhány napra, de legalább 48 órára teljesen megtagadod magadtól a cukrot. Az első 12-24 óra pokoli nehéz lesz, ám utána fokozatosan megszabadulsz majd a kísértéstől.

Rágózz!

Dietetikusok tanácsolják, hogy ha nasizásra vagy unalomevésre vagy hajlamos, mindig tarts magadnál cukormentes rágót!
Ha csámcsogsz valamin, kisebb eséllyel jut eszedbe, hogy falatoznod kellene, így összességében sokkal kevesebb kalóriát és cukrot viszel be.

Egyél gyümölcsöt!

A friss, nyers gyümölcsök jelentik a legtermészetesebb édességeket, amelyek a feldolgozott élelmiszerekkel ellentétben egészségesebb cukorral, fruktózzal látják el a szervezeted.

Mindig legyen a táskádban egy alma, ha rád törne a sóvárgás!

Minőség mennyiség helyett!

Ha édességrajongó vagy, válassz inkább drága, kisebb kiszerelésű pralinét a boltban a nagy doboz olcsóbb helyett!
Így nemcsak a mérlegre állva jársz jobban, de az ízlelőbimbóidnak is különleges élményt nyújtasz. A pénztárcád szabta határ pedig ebben az esetben kifejezetten előny.

Táplálkozz rendszeresen!

Ha túl sok idő telik el az étkezéseid között, nagyobb eséllyel választasz szénhidrátban és zsírban gazdag fogásokat, illetve nő az egészségtelen evési szokások kialakulásának veszélye – úgymint a falásrohamoké vagy a bulimiáé.
Úgy tervezd a napjaid, hogy háromóránként ehess valamit!

Menekülj!

Próbáld ki, hogy ha legközelebb úgy érzed, muszáj valami édességet enned, egyszerűen állj fel, és sétálj át egy másik helyiségbe – ami lehetőleg ne a konyha legyen! Mivel a cukorfalás többnyire pótcselekvés, a környezetváltozás elegendő ingert biztosít a kiküszöbölésre. Végezetül érdemes tudnod, hogy a cukorfüggőség sokkal inkább tudati, mintsem fizikai állapot: egyszerű törekvéssel simán le tudod győzni, ha igazán akarod.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!