Túrós batyu – fejedelmi péksütemény adalékanyagok nélkül

Túrós batyu – fejedelmi péksütemény adalékanyagok nélkül

Címlap / Életmód / Receptek / Túrós batyu – fejedelmi péksütemény adalékanyagok nélkül

Süsd meg a családnak ezt finom túrós batyut, meglátod, hogy sokkal finomabb lesz, mint a bolti. Egyik pékségben sem vehetsz olyan jó ízűt, amelyik a család szája ízének legjobban megfelel! Mondjuk mazsolát meg nem mindegyik sütibe teszel, ha például valamelyik családtag nem igazán van oda érte.

Az sem utolsó szempont, hogy a te túrós batyudban nem lesz állományjavító, meg liszt kezelőszer sem.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 5 dkg mazsola

+

  •  liszt a tészta nyújtásához
  •  1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. Felét különöntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, kiskanál barnacukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet tálba szitáljuk (fontos, hogy szitáljuk, így lesz levegős a tészta). A lisztet a felfuttatott élesztővel, a maradék barnacukorral és tejjel, a megolvasztott margarinnal, reszelt citromhéjjal és csipet sóval ízesítve hólyagos tésztává dagasztjuk.
 
Közben hozzáadjuk a tojássárgáját is. Addig dagasztjuk, Amíg a tészta el nem válik az edény falától. 

Ha lehetőséged van konyhai robotgép dagasztókarának, vagy akár kenyérsütő gép kelesztő fokozatának használatára, élj bátran a lehetőséggel!

A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A túrót villával összetörjük, vagy ha krémesebb állagú töltelékre vágyunk, szitán is áttörhetjük. Így krémesebb lesz az állaga.

A túrót összekeverjük a búzadarával, a barnacukorral, a vaníliás cukorral, a frissen facsart citromlével. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verve lazán a túrós krémbe keverjük.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-re kinyújtjuk, és 10×10-es négyzetekre vágjuk.

A finom túrós tölteléket a közepükre halmozzuk. Ha a család ízlése úgy diktálja, készíthetünk mazsolás és mazsola nélküli tölteléket is. Ilyenkor vegyük ketté a tölteléket a mazsola hozzáadása előtt. 

Ha a tölteléket arányosan eloszlattuk a tésztán, akkor a négyzetek 2-2 átlós végét a töltelékre hajtjuk és középen, felül összefogjuk.

Sütőpapírral borított nagy tepsibe rakjuk a 12 túrós batyut. Ne rakjuk túl közel egymáshoz őket, mert még kelni fognak. Felvert tojással lekenjük őket, és  előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük őket.

Roppant kiadós. Másnapra sem veszít élvezeti értékéből, nyugodtan csomagolhatjuk tízóraira, uzsonnára.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!