Család / Életmód

Nem baj, ha nem tűnsz erősnek! Egy platform, ahol kiengedheted a gőzt egyedül nevelő szülőként

Nem baj, ha nem tűnsz erősnek! Egy platform, ahol kiengedheted a gőzt egyedül nevelő szülőként

Nekem is, a férjemnek is távol lakik a családja, de gyakran látogatjuk egymást, főleg, mióta megszületett a lányunk. A járvány kezdete óta azonban erre sajnos nincs lehetőségünk, és bár van jó oldala is annak, hogy most alkalmunk nyílik sok időt csak így, hármasban tölteni, sokszor eszünkbe jut a mondás, hogy egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell(ene). Hogy egyedül milyen nehéz lehet, azt még elképzelni is nehezen tudom. (X)

Szülőnek lenni persze már a karantén előtt is nagy feladat, komoly kihívás volt, az egyszülős családok helyzete pedig szintén nem a járvány miatt lett nehéz, csak éppen még nehezebb.

  • Magyarországon 300 000 családból hiányzik az egyik szülő.
  • 500 000 gyereket így csak anya vagy csak apa nevel egyedül.

Milyen jól jönne egy jótündér, aki levesz valamennyi terhet azoknak az anyáknak és apáknak a válláról, akik mellett nem áll ott egy másik szülő, hogy megosszák vele a gyereknevelés nehézségeit és felelősségét! Ezen dolgozik már 2 éve az Egyszülős Központ.

A járványügyi veszélyhelyzetre is gyorsan kellett reagálnia a Központnak: csaknem 5 000 kg élelmiszert osztottak szét a rászoruló családok között, online korrepetálást tartanak, de akár a gyermekfelügyelet, vagy az olyan mindennapos problémák megoldásában is tudnak segíteni, mint hogy elmenjen valaki kiváltani a gyógyszert vagy megszerelje az elromlott villanyt.

Egy csonka családban minden átlagos családot ért teher sokszorosan nehezedik rá az egyedül nevelő szülő vállára. Fontos ilyenkor komoly szakmai tapasztalattal és gyakorlattal a segítségére lenni – nem látszatmegoldásokra, hangzatos, de haszontalan képzésekre van szükség.

Itt nem kell hősnek lenned

Teljesen természetes, hogy mindenki a gyermekét, az ő gyermekkorát szeretné megvédeni. És mivel egy gyereknek az elsődleges mentsvár a szülő, a gyerekei előtt mindenki igyekszik erős maradni. Ez a szerep azonban elképesztő energiákat emészt fel; az anyáknak és apáknak is szüksége van rá, hogy néha kifújhassák magukat.

Hogy legyen egy hely, ahová mehetnek, ha elfáradtak, ha kimerültek, ha úgy érzik, egyedül nem megy tovább. Egy hely, ahol nem kell hősnek lenni, ahol mondhatod azt: nem tudom ezt most megoldani egyedül.

Annyira jól jön ilyenkor egy hely, ahol nem kell mindig erősnek tűnnöd, ahol segítséget kérhetsz, akár jogi tanácsadásról, akár coachingról, akár pszichológiai vagy karrier tanácsadásról van szó! A Központ ilyen hely.

Amellett, hogy a gyerkőcöknek is megoldják online a nyelvi előkészítőt vagy éppen a segítséget a házi feladat elkészítésében (mert lássuk be, a kémia lecke akárhány szülőn is kifogna…), arra is odafigyelnek, hogy te is minden segítséget megkapj, hiszen te viszed a válladon ezt a családot. A Központon keresztül számos szakembert érhetsz el, de akár egy segítő, stresszoldó beszélgetésre is van lehetőség – elvégre szülőként néha éppen erre van a legnagyobb szükségünk.

Amikor pedig éppen nincs veszélyhelyzet, az Egyszülős Központ rengeteg olyan projektet működtet, ami abban segít, hogy az egyedülállóság ne magányt vagy elszigeteltséget jelentsen.

A Kálvária tér déli oldalán például saját játszóteret működtetnek, de van projektjük, amiben unokázni vágyó nagyikat kötnek össze olyan családokkal, akiknek nagy szüksége lenne egy folyton sürgő-forgó nagymama segítségére és szeretetére.

Így segíthetsz te is!

Az Egyszülős Központ weboldalán megtalálod az egyedülálló szülőknek kínált szolgáltatásokat, de kérhetsz egyedi segítséget is weboldalon található űrlap kitöltésével – fontos figyelembe venni, hogy bár mindenkinek igyekeznek segíteni, a forrásaik végesek, ezért a kérelmek elbírálásakor előnyben részesülnek azok, akik például több gyermeket nevelnek, elvesztették a munkájukat, vagy nincs saját lakhelyük.

Ha pedig támogatni szeretnéd az Egyszülős Központ munkáját, azt is megteheted, akár pénzzel, akár tárgyi adománnyal, de ha most nem tudsz adni, mégis segíteni szeretnél, arra is van mód – például az adód 1%-ának felajánlásával.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást