Szinte mindenki tapasztal még tüneteket a COVID után 6 hónappal

Szinte mindenki tapasztal még tüneteket a COVID után 6 hónappal

Címlap / Hírek / Szinte mindenki tapasztal még tüneteket a COVID után 6 hónappal

Már három hónap eltelt azóta, hogy átestünk a koronavíruson, de még mindig maradtak tüneteink – és ezzel a statisztikák szerint egyáltalán nem vagyunk egyedül.

A vírus más-más tüneteket okozott családon belül: nálam inkább az ízületi fájdalom és a fáradtság volt jelentős, a páromnál a felső légúti tünetek bizonyultak erősebbnek és ezek húzódtak el. Azonban mindkettőnknél jelentkezett az íz- és a szaglásvesztés, amit így, három hónap múlva sem nyertünk vissza. Én gyakorlatilag semmit sem érzek, leszámítva persze a sóst, az édest, a savanyút és a keserűt.

A szaglásom jelenleg a nullával egyenlő, nagy ritkán, egy-egy erőteljes illatot érzek, ha közvetlen közelről, mélyről és koncentrálva megszagolom (pl. borsmenta illóolaj). Már rendkívül frusztráló ez a mindennapokat tekintve, de természetesen sokkal komolyabb tünetek is maradhattak volna, így nyilván szerencsésnek számítunk. 

Dima Berlin/istockphoto.com

Ezek a leggyakoribb, elhúzódó tünetek a kórházi kezelésen átesetteknél

Kínai kutatók szerint a kórházba került Covid-betegek 76 százaléka 6 hónappal később is tapasztalja betegségének legalább egy tünetét. Feltárták, hogy a leggyakoribb szimptóma továbbra is az izomgyengeség és a fáradtság, a megkérdezettek 63%-a tapasztalta ezt a problémát. További 26% alvási nehézségekről számolt be, 23% pedig szorongást vagy depressziót tapasztalt. 

Az érintett kórházban kezelt betegek 56%-a szenvedett a későbbiek során diffúziós zavarban, náluk a tüdőből véráramba tartó oxigén csökkenését 6 hónap után is tudták kimutatni. Ez az arány jelentős volt azok esetében, akik oxigénterápiára szorultak a kezelés során: ők 29%-ban szenvedtek a problémától. Akiket pedig lélegeztetni is kellett a kórházi kezelés alatt, a teszt-sétán is rosszabbul teljesítettek, mint a többi résztvevő. 

A szervkárosodás is gyakori

Az elhúzódó tüneteken kívül a tanulmány szerzői felfedezték, hogy a súlyosabb Covid-fertőzésben szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel károsodott a tüdőfunkció, ugyanis a mellkasi képalkotó vizsgálatok során gyakrabban fedeztek fel szervi károsodást. 

„Mivel a Covid-19 új betegség, még csak most kezdjük megérteni az egészségére gyakorolt ​​hosszú távú hatásainak egy részét. Elemzésünk azt mutatja, hogy a betegek többsége a vírus legalább egy részével továbbra is együtt él a kórházból való távozás után is”

– mondta Bin Cao professzor.

A koronavírusra jellemző, gyakori tüdőproblémák mellett a tanulmány kimutatta, hogy néhány betegnél veseproblémák léptek fel a kórházi tartózkodást követően. Azok az ápolásra szoruló betegek, akiknek korábban nem volt gondjuk a veséikkel, tehát normális veseműködéssel érkeztek, 13%-uk szenvedett valamilyen elváltozást. Ennyien voltak azok, akik 6 hónappal a nyomonkövetés során valamilyen veseproblémát produkáltak.

Növekszik az újrafertőződés veszélye

A kutatók megállapították, hogy a szervezetben az antitestek mennyisége jelentősen csökkent a fertőzés csúcsát követő hónapokban. A tanulmány szerzői tehát úgy vélik, hogy ismét nő az esélye annak, hogy az éppen felépülő, vagy részben felépült betegek újra elkapják a vírust. 

Annak ellenére, hogy a tanulmányunk átfogó klinikai képet ad a Covid-19 utóhatásairól a kórházi betegek körében, fontos kiemelni, hogy csupán az alanyok 4%-a került intenzív osztályra. Ezért esetükben a hosszú távú következményekkel kapcsolatos információk egyelőre nem meggyőzőek.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!