Túlsúlyos és folyton éhes? Itt a magyarázat

Túlsúlyos és folyton éhes? Itt a magyarázat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Túlsúlyos és folyton éhes? Itt a magyarázat

Ha szomorú vagyok, azonnal ennem kell valamit. Ha eszembe jut, milyen kövér vagyok, attól szomorú leszek, és ismét ennem kell. Minél kövérebb vagyok, annál szomorúbb, így annál többet eszem. Ez egy ördögi kör – írta elkeseredetten a 18 éves Gina az egyik közösségi oldalon, ahol különböző sikerdiétákkal kapcsolatos tapasztalatokat oszthatnak meg egymással a felhasználók. Sokan arra használják az oldalt, hogy dicsekedjenek: nekem bezzeg sikerült. Persze mindez motiválónak tűnő, előtte-utána fotókkal. A Ginákhoz hasonlók esetében persze ezzel csak az elkeseredés nő és a súlyfelesleg.

A kielégítetlen lelki éhség veszélyei

Táplálkozási szakértők szerint már az óvodás kor végére eldől, milyen lesz a hozzáállásunk az ételek világához felnőtt korunkban.

Ebben a szülői minták befolyásolnak bennünket, a családi étkezési szokások és az is, hogy mire használjuk az étkezést.

Ha valóban arról van szó, hogy az egészséges élet részeként tekintünk a táplálkozásra és nem erőltetve, de tudatosan megválogatjuk azokat az alapanyagokat, amiket beengedünk a testünkbe, amikor éhesek vagyunk, akkor nem lehet nagy baj.

Sajnos azonban létezik másféle éhség is. Ilyen a szeretetéhség, a kapcsolatéhség, a szexuális éhség és még egy sor olyan szükség, amit ha nem elégítünk ki, akkor étkezéssel kompenzáljuk.

A gasztronómiai forradalom hatása

Néhány éve egyfajta békés gasztronómiai forradalom zajlik.

A tévéképernyők egymást túllicitálva adják esténként a „főzős műsorokat”, melyek láttán még egy bőséges vacsora után is azt érezzük, hogy enni szeretnénk valami finomat.

Ezek már a késő esti órák, amikor egyébként sincsenek jó hatással az emésztőrendszerünkre, az alvásunkra a nehéz ételek, de mivel nem csak a szánkkal, hanem a szemünkkel is eszünk, képtelenek vagyunk ellenállni a csábításnak.

Negatív minták, családi szokások

A rögzült családi szokások is gáncsot vethetnek még a legelszántabbak lábai elé is, amikor a túlsúlytól próbálnak megszabadulni. Előfordul, hogy édességgel nyugtatja meg a szülő a síró gyermeket, szomjoltásra víz helyett cukros üdítőt, gyümölcslevet öntenek a pohárba.

A magyar konyhának vannak rendkívül nehéz, zsíros ételei, melyek szinte a mozdulatlanságig telítik a rokonokat a nagy családi összejöveteleken. A túlsúlyos házaspároknál is megfigyelhető, hogy szinte egymást tuningolják a hízásban.

A rendszertelenül, hébe-hóba bekapott sajtok, csirkecombok, krémes sütemények úgy tűnnek el a hűtőszekrény polcairól, hogy még az asztalhoz sem ült le senki.

Mert bizony sokan azt a téves elképzelést vallják, hogy az állva elfogyasztgatott vagy a főzés közben kóstolgatott kalóriák nem számítanak.

Alig eszem, tegnap is kihagytam a vacsorát, mégsem tudok lefogyni – mondogatják sokan, mert szerintük csak az számít étkezésnek, ha a széken ülve, tányérból eszegetik a falatokat. Az étkezések, főleg a reggeli kihagyása ráadásul nem csak egészségtelen, de a fogyókúrát sem segíti.

Ne azért mozogj, mert utálod a tested, hanem azért, mert szereted

Szervi eredetű betegség sokkal ritkábban okoz elhízást, mint feltételeznénk. Ilyenkor a túlzott pajzsmirigy aktivitás, a magas inzulinszint állhat a háttérben, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálat.

A legújabb kutatások szerint a zsírszövet nem csak egyszerűen a test raktára, hanem folyamatosan kommunikál az aggyal és szabályozza az agy tápanyaghiányra adott válaszait. Létezik egy optimális zsírtömeg, ami az orvosok szerint 1-2 plussz kilóban mérhető.

Az emberi test ugyanis, felépítését tekintve, a jelenleg átlagosnak számító fizikai terhelés többszörösére van kitalálva és ehhez kell a tartalék.

A mozgás, az aktívabb életmód nem csak a túlsúly elkerülése miatt fontos, hanem azért is, mert szükséges a szervezet hosszútávú harmóniájának megtartáshoz.

Mozgásszegény életmód mellett mentális zavarok léphetnek fel, melyek csak újabb pótcselekvésekre késztetnek bennünket, s az egyik ilyen pótcselekvés a folytonos evés.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást