Innen tudhatod, hogy túl vagy az exeden – a pszichológus szerint 

Innen tudhatod, hogy túl vagy az exeden – a pszichológus szerint 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Innen tudhatod, hogy túl vagy az exeden – a pszichológus szerint 

Az egykori kapcsolatok gyakran hosszú ideig kísértenek és negatív befolyást is kifejthetnek a jelenünkre. Az exedhez való viszonyod sokat elárulhat arról, hol tartasz a továbblépésben!

Katherine Cullen a Psychology Today egyik szakértője összegyűjtötte, milyen jelek utalnak arra, hogy már túlvagy az exeden – és milyenek, ha még nem!

Rossz jel: még ragaszkodsz hozzá

Ha sokat beszélsz, gondolsz az exedre, az elgondolkodtató jel lehet arra vonatkozóan, hogy nem vagy túl rajta. Ilyenkor nem csupán arról van szó, hogy egyszerűen visszaemlékezel a múltra, hanem kifejezetten a rossz dolgok jutnak eszedbe. A pszichológusok szerint ez a ragaszkodás egyik eszköze és a lényege az, hogy – bármilyen formában, de – megőrizzük a kapcsolatot a múltbéli személyekkel. Ez viszont egyúttal azzal jár, hogy akadályozod azt, hogy mások közel kerüljenek hozzád. 

Jó jel: ha eszedbe jut, nincs rossz érzésed, inkább örülsz, hogy túl vagy az egészen, esetleg máris képes vagy a jó dolgokra koncentrálni.

Rossz jel: kényelmetlenül érzed magadat, ha beszéled kell róla

Az exről való beszélgetés kényelmetlen lehet nemcsak egy randevún, hanem akár a barátnőkkel is. Ha mindez érzelmi hullámzásba megy át, az arra utalhat, hogy még mindig kötődsz az exedhez valamilyen formában. Ha ez furcsa is első olvasatra, gondolj bele: csak az tud erős érzelmi reakciót kiváltani belőled, ami zavar vagy lezáratlan. Ez lehet elfojtott düh, sérelem is, nem feltétlenül szerelemre kell gondolnod. A szomorúság, harag vagy félelem megjelenése arra utal, hogy az exed emléke még befolyásol. 

Jó jel: higgadtan és racionálisan tudsz beszélni róla, ha szóba kerül.

Dejan Dundjerski/istockphoto.com

Rossz jel: elzárkózol a témától

Ahogy nem jó, ha áradozol az exedről, úgy az is furcsa, ha egyáltalán nem tudsz róla beszélni. Ez a jelenség azt sugallhatja, hogy valamilyen formában és valamiért még mindig túlságosan kötődsz az előző kapcsolatodhoz.

Jó jel: nem akarsz róla beszélni, mert nem befolyásolja a jelenedet, de ha rákérdeznek közeli ismerőseid, gyomorgörcs nélkül tudsz társalogni.

Rossz jel: őrzöd a közös kincseket

Az exhez kötődő tárgyak megőrzése vagy kiemelt helyen való elhelyezése az otthonodban erős utalás lehet arra, hogy még mindig nem tudsz teljesen elszakadni a múltadtól. A kapott ruhák, ékszerek viselése, az ajándékok elöl tartása szintén érzelmi kötődésre utal.

Jó jel: ha meg is tartottad ezeket a holmikat, már szépen bedobozolva várakoznak a szekrényed mélyén vagy a pincében.

Rossz jel: nem igazán akarsz új kapcsolatba kezdeni

A kétkedés bizonyos szintig rendben van, de ha nagyon aggódsz az elköteleződés miatt, az gyakran arra utal, hogy még mindig érzelmeket táplálsz az előző partnered iránt. A továbblépés helyetti habozás összefüggésben lehet azzal, hogy az exed miatt nem állsz készen egy új kapcsolatra. 

Jó jel: szívesen és örömmel flörtölsz és tiszta lapot tudsz adni a leendő jelölteknek. 

SolStock/istockphoto.com

Rossz jel: tartod vele a kapcsolatot

A rendszeres kapcsolattartás erős jele annak, hogy még mindig nem zártad le a múltadat. Az üzenetküldés, a folyamatos kontakt (az esetleges kötelező körökön felül) az érzelmi kötődés fenntartásának egyik formája. 

Jó jel: bőven elegendőnek érzed, ha legfeljebb születésnapján megköszöntöd – vagy még azt se tartod szükségesnek.

Rossz jel: nyomon követed online

Az ex online jelenlétének nyomon követése azt mutatja, hogy még nem tudtál elszakadni az előző kapcsolattól. Bizonyos szintű kíváncsiság belefér, de nem a nyomozás. A digitális figyelés és az interakciók erősítik az érzelmi kötődést, és megnehezítik az új kapcsolatok kialakítását. 

Jó jel: hetekig, hónapokig nem is látod a profilját.

Az exünkkel való viszonyunkat számos tényező befolyásolhatja, de az önismeret és a tudatosság segíthet abban, hogy tisztábban lássuk, merre is tartunk. Ha úgy érzed, még nem állsz készen a továbblépésre, ne ess kétségbe: idő segítségével és a folyamatos fejlődésed útján hamarosan képes leszel újabb lehetőségeket és kapcsolatokat keresni az életedben.

Nyitókép: chihatatcheken/istockphoto.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!