Túl félénk vagy? Ezek a módszerek segítenek felülkerekedni rajta

Túl félénk vagy? Ezek a módszerek segítenek felülkerekedni rajta

Címlap / Életmód / Egészség / Túl félénk vagy? Ezek a módszerek segítenek felülkerekedni rajta

A félénkség rengeteg mindenből fakadhat, kezdve a rossz gyerekkori élményektől az erős önbizalomhiányig, és nagyon megnehezítheti a mindennapi életet. Nincs általános recept arra nézve, hogy mi az, ami biztosan segít, hiszen mindenkinél más módszer válhat be – az alábbiakkal azonban érdemes tenni egy próbát, ha felül szeretnél kerekedni a félénkségeden.

Vizualizáld a magabiztos önmagad

Fontos leszögezni, hogy a félénk természet nem hiba. Sőt, igenis vannak előnyei, például általában nyugodtsággal, higgadtsággal is párosul, ami sok helyzetben jól jöhet. Mégis gyakran fordul elő, hogy csak határozott fellépéssel érvényesíthetjük az akaratunkat, ezért nem árt treníroznunk magunkat.

Persze ez nem megy egyik napról a másikra – első körben úgy kapcsolhatjuk át magunkban a dolgot, ha újrapörgetünk a fejünkben egy olyan szituációt, ami rosszul sült el a félénk hozzáállásunk miatt.

Csukjuk be a szemünket, és játszuk le újra az egész jelenetet, de ezúttal úgy, hogy magabiztosan lépünk fel.

Minden apró részletet vizualizáljunk, és éljük is át újra az egészet. Ha ezt gyakran csináljuk, előbb-utóbb automatikusan jönni fognak azok a minták, amelyek segítenek leküzdeni a félénkségünket.

 

Fordíts időt a mozgásra is

A testmozgás tényleg csodaszer – ha megtalálod azt a mozgásformát, ami feltölt, az egész életedben elindul egy pozitív változás.

Én magamon is tapasztalom, hogy amióta rendszeresen jógázom és megerősödött a testem, az önbizalmam is megnőtt.

A jóga egyébként azért is szuper, mert az elmédet is „edzi”, és kevesebb teret hagy a negatív, önostorozó gondolatoknak. De bármilyen sport jót fog tenni, csak gyakorold rendszeresen!

 

Bemelegítő beszélgetések

Ha egy fontos meeting vagy nehéz megbeszélés előtt állsz, amitől már előre összeszorul a gyomrod, melegíts be rá!

Csevegj előtte egy barátoddal, kollégáddal, vagy akár a bolti eladóval, ezzel oldva kicsit a benned lévő feszültséget és emelve a hangulatod.

Gondolj erre úgy, mintha télen akarnád beindítani a kocsid – kell neki egy kis idő, és akár több próbálkozás is, mire bemelegszik, de utána már minden megy, mint a karikacsapás.

 

Légy a jelenben

Oké, a csapból is a mindfulness folyik, de ha egyszer tényleg olyan hatásos!

A félénkséget általában a negatív gondolataink okozzák, ezért gátat kell szabni nekik – ebben segít az, ha a jelenre koncentrálunk minden helyzetben.

Jó technika erre, ha az érzékeidre viszed a figyelmed, például a hallásodra, a szaglásodra és a testi érzeteidre, valamint minden részletet megfigyelsz a környezetedben.

Ha ezekre fókuszálsz, az elmédnek „nem lesz ideje” a negatív gondolatokkal foglalkozni.

A vizualizáció és a mindfulness együttes gyakorlása nagyon jó hatással lesz az önbizalmadra.

 

Emlékeztesd magad, hogy más is lehet félénk

Ahelyett, hogy hagynád eluralkodni magadon a félénkséged egy szituációban, figyeld meg a többieket – lehet, hogy belül ők is ugyanúgy éreznek, mint te, csak máshogyan leplezik.

Sokszor az arrogancia tipikusan az bizonytalanságot próbálja elfedni, hiszen „amelyik kutya ugat, az nem harap”… Persze előfordulhat, hogy valaki dominánsabb, mint te, de attól még nem biztos, hogy jobban ért egy adott dologhoz.

Ha pedig mégis, ez sem jelenti azt, hogy te bármivel is kevesebb lennél, hiszen valószínűleg van olyan terület az életben, amihez viszont te értesz sokkal jobban.

A lényeg tehát, hogy gondolj arra, nem egyedül érzel úgy, ahogy, és gyakorold rendszeresen a fentieket, mert vesztenivalód nincs velük!

 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást