VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Az ételízesítő egy olyan adalék, amit szinte minden ételünkhöz hozzárakunk, hogy jobb legyen tőle az ízhatás. A húslevesben a csipetnyi gyömbért mára lecseréltük ételízesítőre, pedig a gyömbérnek számos kedvező hatása van, míg az ételízesítőben lévő ízfokozó más anyagokkal vegyítve akár káros, gondot és fejtörést okoz mindenkinek.
A kezdet: a Vegeta
A Vegetát 1959-ben dobták piacra, majd 1967-ben Magyarországon és Oroszországban is piacra került. Tíz évvel később pedig egész Európában elterjedt, mint univerzális ételízesítő. Sikerét számos okra vezetik vissza.
Ám sikerének valódi oka egy ízfokozó, a nátrium-glutamát, vagy más néven, E621. Ez az egyik legismertebb élelmiszer adalékanyag, amiről egyesek úgy gondolják, hogy veszélyes.