Otthon / Kert és terasz

Trükkös virágágyások – Bámulatos kis virágoskertek nagyszerű megoldásokkal

Idén végre mi is nekiláthattunk a kert-projektnek, ami régóta dédelgetett álmom. Nem csak azért, mert ez az állomás jelenti a teljes felújítás legvégét, hanem mert gyerekkorom óta imádom a természetet. Ami a megoldásokat illeti, arra törekedtünk, hogy a lehető legkevesebb munkával érjük el a legbámulatosabb végeredményt. Ebben sok segítséget nyújtottak a különféle inspirációs portálok, a kedvenceimet pedig most neked is elhoztam.

Emelt ágyások

Valódi mérnöki műremekekről beszélünk, amiket mintha a szinteltolásos kertekbe találtak volna ki. Bár ezek sok fejtörőt okoznak a kezdő kertészeknek, valójában lehetőségek sora nyílik meg, ha kisebb-nagyobb szinteltérés, lépcsők vannak a kertben. Az emelt ágyások olyan jól kiemelik ezeket a különbözőségeket, hogy sokan direkt feltöltik a kert egy részét, hogy ki tudják aknázni az így létrejövő tereket.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Tökéletesek lehetnek akár térelválasztónak is, hiszen részekre bontják a teret: így elkülöníthetitek a grillezős szakaszt a tényleges kerttől, vagy éppen a feljárótól. Az csak hab a tortán, hogy az emelt ágyásokba jóval nehezebben férkőznek be a gazok, így a karbantartásuk is igazán egyszerű és gyors.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Hatalmas ládák – egy kompozíció

Nálunk a praktikum kulcsfontosságú, ezért is döntöttünk úgy, hogy a térkövezést nem szakítjuk meg sziget kialakításával. Bár nagyon tetszenek ezek a megoldások, kisgyerek és kutya mellett nem tartottuk jó ötletnek a fix kiskerteket. Azt viszont semmiképpen sem szerettük volna, ha a térkő miatt betondzsungelnek tűnik az otthonunk, ezért a szegélyek mellett húzódó ágyásokon túl a mozgatható kompozíciók mellett döntöttünk. Ezeknek az az előnye, hogy bármikor odébb lehet őket tenni, ha a szükség úgy kívánja, és nem kell aggódó tekintettel kísérnünk, amikor a gyerekek belejönnek a focizásba, vagy éppen a kutyák az ásásba.

Képek forrása: 1 / 2

Manapság már rengetegféle kaspó, virágláda közül választhatunk, és akadnak köztük olyanok is, amik kerekeken guríthatóak odébb. Az pedig tényleg e megoldás mellett szólt, hogy mindenképpen mediterrán hangulatú kertet szerettünk volna, többek között olyan növényekkel, amik nem tudnak kinn telelni. A mozgatható kompozícióknak köszönhetően ezt a dilemmát is kipipálhattuk, hiszen ezekbe a ládákba kerültek a fagyot nem tűrő, de a nyarat örömmel a szabadban töltő növényeink.

Képek forrása: 1 / 2

Meseszerű ösvények

Egyre több helyen felváltja a térkő szerepét az időtálló teraszburkolat, így egységesebb lehet a végeredmény – nem kell különválasztani a két meghatározó alapanyagot. Ennek köszönhető az is, hogy egészen meseszerű ösvényeket lehet kialakítani a kertekben, függetlenül attól, hogy azok keskenyebbek, kisebb alapterületűek, vagy egészen hatalmasak. Ezek az ösvények végigvezetik a tekintetet az egész kerten, szinte hívogatnak minket a természetbe.

Olvastad már?  Minden udvart feldob: sziklakert építése lépésről lépésre

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Az biztos, hogy nem egy nap alatt készül el egy ilyen remekmű, de a kertek esetében nem is ez a cél. Sokat lehet csalni mindenesetre a különféle, trükkös ágyások segítségével. Itt is bevetheted az emelt ágyásokat: ha futónövényeket ültetsz beléjük, akkor akár pár hónap alatt eltüntethetik az ágyások szélét, és sokkal nagyobbnak tűnhetnek eredeti méretüknél. A különféle fűfélék szintén nagyon gyorsan nőnek, hangulatosak, ahogy belógnak az útra, és ahogy mozgatja őket a szél. Izgalmas kombinációkat alkotnak az ösvények, ha kisebb kerti tavat, patakot alakítotok ki mellettük, az pedig különösen hangulatossá teszi az összképet, ha az ösvényt egy-egy méretes fa is szegélyezi.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást