Ilyen a toxikus sokk szindróma: nem csak a tampontól kaphatod el, ezekre figyelj oda

Ilyen a toxikus sokk szindróma: nem csak a tampontól kaphatod el, ezekre figyelj oda

Címlap / Életmód / Egészség / Ilyen a toxikus sokk szindróma: nem csak a tampontól kaphatod el, ezekre figyelj oda

A ritka, de akár halálos kimenetelű betegségről minden lány hallott már, aki tampont használt valaha életében, de sok olyan információ kering róla, ami inkább csak egymás riogatására szolgál. Itt az ideje tisztába tenni néhány kérdést!

Mi az a toxikus sokk szindróma?

A betegséget a Staphylococcus baktériumok egyes fajainak toxinja okozza. A betegség tünetei közé tartoznak a rossz közérzet, fejfájás, magas láz, izomfájdalmak, szervműködési zavarok, pl.

vese- vagy májelégtelenség, a szem, szájüreg, torok vöröses színe. A betegség minden esetben minél gyorsabban megkezdett kórházi kezelést igényel, halálozási aránya akár az 50%-ot is elérheti.

A betegség a ’80-as években kapott nagyobb figyelmet, és innen ered az elképzelés is, hogy a tamponhasználathoz köthető, ami azért így, ebben a formában nem teljesen fedi a valóságot: a regisztrált megbetegedéseknek mindössze körülbelül 50%-a érintett tampont használó nőket és lányokat, de olyanok is elkaphatják, akik sosem használtak tampont, sőt akár férfiak körében is előfordulhat.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást