Életmód / Táplálkozás

Mi történik valójában, ha kihagyjuk a reggelit?

Mi történik valójában, ha kihagyjuk a reggelit?

Biztosan te is hallottad már legalább ezerszer, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Sokan vélik úgy, hogy aki ezzel indítja a napját, sokkal kevesebbet eszik az elkövetkező órákban, de biztos ez? Egy friss felmérés ugyanis alaposan körbejárta a témát, és fényt derítettek arra, mi történik, ha mégsem jut időnk a reggelizésre.

Egyre kevesebbet reggelizünk

A modern világunk egyik jellemzője, hogy szinte sosincs időnk megállni és szusszanni. Valahova mindig sietünk, mindig úton vagyunk, és ezer teendő sorakozik fel a naptárunkban, amiket muszáj elintéznünk. Emiatt egyre több embernél fordul elő az, hogy a reggeli kimarad, és csak útközben esznek néhány falat műzliszeletet a buszmegállóban, hogy legalább az ebédig kibírják.

Egy idei felmérés kimutatta, hogy ezek az emberek nagyobb eséllyel szenvedhetnek később szívproblémáktól, magas vérnyomástól, és megnövekedett koleszterin szinttől.

Az új felmérés arra próbált választ találni, hogy vajon tényleg lehetnek-e hosszú távú problémáink ettől az életviteltől.

Fogyhatunk, de milyen áron?

Az új felmérés azt is megvizsgálta, hogy mi történik, ha valaki nem csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan kihagyja a reggelit. Az eredmények alapján a testük könnyebben bontotta le a felhalmozott zsírt, vagyis 24 óra alatt sikerült több kalóriát elégetniük, szemben azokkal, akik minden napot reggelivel indítanak. Noha ez egészen jól hangzik, hiszen minden diétázó személy erre vágyik, valójában azért ne igyunk előre a medve bőrére.

A kutatók szerint ugyanis ez összezavarhatja az emésztésünket, és a szervezetünk kevésbé lesz képes váltani a zsír- és a szénhidrátok elégetése között. Ennek eredményeképp alakulhat ki gyulladás a gyomrunkban, vagy tapasztalhatunk cukorbetegséggel kapcsolatos problémákat is, ami néhány kiló fogyásért cserébe elég nagy ár.

Persze ez a felfedezés azért kicsit elgondolkodtató is, hiszen korábban mindenhol azt hallhattuk, hogy a fogyás egyik kulcsa a megfelelő reggeli. Ezek szerint ez is csak egy téves mítosz, amit elhittünk? A kutatások jelenlegi állása szerint igen is, meg nem is. Ugyanis önmagában a reggeli még kevés ahhoz, hogy felvegye a harcot a hízással, de nem légből kapott az ötlet.

A felmérések szerint akik esznek ébredés után, több energiával rendelkeznek, és többet is mozognak. Nem érzik magukat gyengének, így nem kell rögtön leülniük a buszon, többet sétálnak, így ezzel megegyezően több kalóriát is elégetnek. Így lehet összefüggés a korábbi információk között, de kétségkívül nem a reggeli, hanem a kiegyensúlyozott étrend segít a túlsúllyal szemben.

Milyen egy rossz, és milyen egy jó reggeli?

Persze a kutatások még nem értek véget, de lássuk be, az eddigi eredmények alapján nem jó ötlet kihagyni a reggelit, különösen nem folyamatos rendszerességgel. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármit nyugodtan ehetünk, következmények nélkül. A kora reggeli órákban a legmagasabb a vércukorszintünk (általában 7 körül), ezért nem javasolják, hogy ilyenkor túlságosan édes finomságokat fogyasszunk. Vagyis, például a gabonapehely sem éppen a legjobb, hiszen hiába gazdag rostokban, a benne lévő édességtől hamar megugrik a vércukorszintünk, ami aztán ugyanilyen sebességgel le is zuhan.

És akkor vessünk egy pillantást arra, milyen egy igazán jó reggeli.

– Az édességet, tehát például egy gyümölcsös joghurtot legkorábban délelőtt tíz körül lehet enni, így nem okoz gondot a vércukorszintünk számára sem.

– Ébredést követően pedig inkább olyan szendvicset válasszunk, amely teljes kiőrlésű kenyérből vagy zsemléből áll, némi sajttal, szalámival vagy sonkával.

– Az ital sem mindegy, hiszen a narancslé ugyancsak felpörgeti a cukorszintünket, ezért a legjobb, ha fehércukortól mentes teát készítünk magunknak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást