Így készül a tökéletes lágytojás! Életre szóló trükkök

Így készül a tökéletes lágytojás! Életre szóló trükkök

Címlap / Életmód / Receptek / Így készül a tökéletes lágytojás! Életre szóló trükkök

Milyen állagúra és hány percig főzzük a tojást, hogy a szervezetünk számára a legegészségesebb legyen? Mit tegyünk, hogy a forró vízben ne repedjen meg a tojáshéj? Hogyan lehet tökéletesen meghámozni egy tojást? Milyen a friss tojás? Ezekre a kérdésekre választ kapsz, ha elolvasod cikkünket!

A főtt tojás akkor tesz leginkább jót az egészségünknek, ha a fehérje kemény, a sárgája pedig nem híg, de puha, kissé folyós. Az ilyen állagú tojás öt perc alatt fő meg. Mivel kívül keményre fő, nem kell tartanunk attól, hogy szalmonellás fertőzést kapunk, viszont a puha sárgájában még megvannak a testünk számára értékes vitaminok, ásványi anyagok és zsírok. Ha az átlagosnál kisebb méretű a tojás, akkor öt percnél kevesebb, ha nagyobb, akkor hosszabb idő szükséges a megfőzéséhez.

Három perc kell a lágy, 6 perc a kemény tojás készítéséhez. Ezek azonban élettanilag nem annyira kedvező hatásúak, mint az öt perces főtt tojás. Mielőtt hozzálátunk a főzéshez, a tojásról langyos folyó víz alatt távolítsunk el minden szennyeződést.

Ellenőrizzük, hogy eléggé friss-e. Ezt a dobozon feltüntetett eltarthatósági dátum mutatja, de meggyőződhetünk róla úgy is, ha egy kisebb tálba hideg vizet engedünk, és beletesszük a tojást: ha nem süllyed el, hanem feljön a víz felszínére, akkor inkább ne fogyasszuk el. 

Hogyan előzzük meg, hogy a tojások a forró vízben összetörjenek? 

1. A hűtőszekrényből kivéve ne forrásban levő vízbe dobjuk bele, hanem óvatosan helyezzük a felmelegítendő vízbe, és az 5 percet a forrás kezdetétől számoljuk, amikor a víz még csak pezseg, de nem lobog.

Ebben az esetben összesen 8-9 percig van a tojás a vízben. Ha mégis forró vízbe szeretnénk tenni, akkor körülbelül fél órával hamarabb vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy egy kicsit felmelegedjen, vagy meleg vízben mossuk meg.  

2. A főzővíz lepje el a tojást, hogy minden része megfőjön.   

3. Tegyünk sót a vízbe, mert akkor a héj nehezebben reped meg, és könnyebb lesz meghámozni, mert a héjdarabok nem tapadnak rá a fehérjére.   

4. Ha a főzési idő letelt, akkor rakjuk a tojásokat hideg vízzel telt edénybe. Hámozáskor a héj így szintén könnyebben leválik a tojásról. Ha még ezek után is „egyenetlen” lesz a hámozott tojás felszíne, az azt jelenti, hogy nagyon friss. Az 1-2 hetes tojás már tökéletesen hámozható, mert a belsejében szén-dioxid termelődik, vagyis buborékok keletkeznek a héj alatt, amitől a héj lefosztása többé nem okoz gondot.

Hogyan tároljuk a tojást?

A tojást a hűtőszekrényben tartsuk, abban a dobozban, amelyikben megvásároltuk. A két hétnél régebbi tojásokat ne őrizzük meg, hanem dobjuk ki.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!