Életmód / Receptek / Táplálkozás

Lesd el te is a tökéletes lágytojásfőzés fortélyait

Lesd el te is a tökéletes lágytojásfőzés fortélyait

A főtt tojás akkor tesz leginkább jót az egészségünknek, ha a fehérje kemény, a sárgája pedig nem híg, de puha, kissé folyós. Az ilyen állagú tojás öt perc alatt fő meg. Mivel kívül keményre fő, nem kell tartanunk attól, hogy szalmonellás fertőzést kapunk, viszont a puha sárgájában még megvannak a testünk számára értékes vitaminok, ásványi anyagok és zsírok. Ha az átlagosnál kisebb méretű a tojás, akkor öt percnél kevesebb, ha nagyobb, akkor hosszabb idő szükséges a megfőzéséhez.

Három perc kell a lágy, 6 perc a kemény tojás készítéséhez. Ezek azonban élettanilag nem annyira kedvező hatásúak, mint az öt perces főtt tojás. Mielőtt hozzálátunk a főzéshez, a tojásról langyos folyó víz alatt távolítsunk el minden szennyeződést.

Ellenőrizzük, hogy eléggé friss-e. Ezt a dobozon feltüntetett eltarthatósági dátum mutatja, de meggyőződhetünk róla úgy is, ha egy kisebb tálba hideg vizet engedünk, és beletesszük a tojást: ha nem süllyed el, hanem feljön a víz felszínére, akkor inkább ne fogyasszuk el. 

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást