Szalmonella, hőguta, szívmegállás – Ilyen betegségeket tartogat a nyár

Szalmonella, hőguta, szívmegállás –  Ilyen betegségeket tartogat a nyár

Címlap / Életmód / Egészség / Szalmonella, hőguta, szívmegállás – Ilyen betegségeket tartogat a nyár

A nyári időszakban is leselkednek ránk betegségek és fertőzések, amiket jobb elkerülni, különben a nyaralásból fájdalmas emlék, ne adj’ isten rémálom lehet. Lássunk néhány gyakori kórt, melyek szeretik a nagy meleget:

Szalmonella fertőzés

Bizony a forró nyári napokon elég sokszor előfordul, hogy egy – egy ételünk gyorsabban romlik meg, mint arra számítanánk. A húsok, a fagylaltok, a tejszínes dolgok mind– mind veszélyt jelenthetnek egy esetleges szalmonella fertőzés miatt.

A hányással, hasmenéssel, görcsökkel és akár 40°C-os lázzal is járó betegség a fertőzött étel elfogyasztása után 8-48 órával jelentkezik. Érdemes orvoshoz fordulni, bár a legtöbb esetben a betegség magától is elmúlik. Egyes esetekben azonban agresszívebben jelentkezik, ekkor mindenképpen antibiotikumos kezelést igényel.

Napszúrás

Csodálatos érzés sétálni a tengerparton, vagy csak süttetni magunkat a parton és élvezni a nap melengető sugarait. Előfordulhat azonban, hogy egy kicsit sok lesz a jóból, és a kellemes érzést felváltja a szédülés a láz és a hányinger.

Ekkor valószínűleg napszúrást kaptunk, ami a fedetlen, és ezáltal a nap sugaraival szemben védtelen fejünk tartós felforrósodásának következménye.

Enyhe esetekben megemelt felsőtesttel kell árnyékban vagy szobában lefeküdni, a fejet lassan hűteni kell, és lehetőleg sok folyadékot inni. Súlyos esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ugyanis nagyon súlyos esetben akár halálhoz is vezethet.

Hőguta

A napszúrás és a hőguta nem ugyanaz a betegség. Az egyik a napsugarak közvetlen hatására jön létre, míg az utóbbi a tartós, nagy meleg következménye.

A hőgutában szenvedő ember arca kifejezéstelen, feje vörös, bőre forró és tántorogva, bizonytalanul jár.

Ehhez a korhoz extrém, akár 43-44°C-os testhőmérséklet is társulhat, és eszméletvesztéssel is járhat. Az orvosi segítség indokolt, hűteni, és lehetőleg itatni kell a beteget. Kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet.

Gomba

Gonosz kis fertőzés, amit akkor kapunk el, amikor boldogan loholunk a medence felé a nem megfelelően fertőtlenített csempén, vagy éppen leöblítjük magunkról a klóros vizet a zuhanyzóban.

Nem kifejezetten veszélyes kór, ám nagyon kellemetlen lehet, és a gyógyulás hosszal elhúzódhat. Legegyszerűbb a védekezés, vagyis a zuhanyba is papucsban menjünk, és a medence széléig is tartsuk azt a lábunkon.

Megfázás

Bár ez furcsán hangzik, hiszen a megfázást jellemzően a téli hónapok betegségének gondolnánk, de ez nem igaz. Amikor kint tombol a kánikula, akkor örömmel fogadjuk a légkondi „áldásos” tevékenységét.

Nem úgy a testünk, aki képtelen mit kezdeni a hirtelen akár 10-15°C-os hőmérsékleteséssel, és mivel meg is vagyunk izzadva, a megfázás olyan gyorsan rohan felénk, mintha sportautóval jönne.

Fülgyulladás

Sajnos szintén egy elég jellemző nyári betegség a fülgyulladás. Azoknak, akiknek érzékeny a füle, ilyenkor még nehezebben viselik a víz jelentette terhelést. De persze a sok szennyeződés, és a rengeteg fertőtlenítő anyag sem tesz éppen jót a hallószervünknek. Mivel a lefolyás igen fájdalmas, jobb megelőzni a bajt.

Ez viszont azt jelenti, hogy a fület óvni kell a víztől, így például a búvárkodás nem nagyon jöhet szóba.

Ha mindenképpen alá akarunk merülni, akkor minél gyorsabban szárítsuk ki a hallójáratot. Nem szabad belenyúlni, mert csak baktériumokat juttatunk be, inkább használjuk az erre kifejlesztett, szárító fülsprayt.

Szívmegállás

A szakemberek és a vizimentők nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos: felhevült testtel a vízbe ugrani szigorúan tilos!

A hirtelen sokkot, amit a hideg tenger vagy tó jelent, a testünk képtelen kezelni, és a szív adott esetben egyszerűen megáll.

Az is elképzelhető, hogy a pancsoló elájul, és mire a segítség megérkezik, megfullad. Mindkét esetben nagy a halál esélye, ezért lehetőleg ne hazardírozzunk, hanem gyorsan mosakodjunk.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!