A tojás intolerancia nem játék – ezekről a jelekről ismerheted fel

A tojás intolerancia nem játék – ezekről a jelekről ismerheted fel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A tojás intolerancia nem játék – ezekről a jelekről ismerheted fel

Jártál már úgy, hogy miután ettél, meglehetősen kellemetlenül érezted magad, de fogalmad sem volt, hogy miért? Természetesen rengeteg ok szóba jöhet, de az utóbbi években különösen gyakoriak azok az esetek, amikor ételintolerancia okozza a kényelmetlenséget. Míg bizonyos élelmiszereknél viszonylag könnyű észlelni, ha panaszt okoznak, egy olyan, sok ételben fellelhető összetevő esetén, mint a tojás, sokkal nehezebb lehet a felismerés. Pedig meglehetősen gyakori probléma, ami az általános jóllétedre is erősen kihathat.

Mi pontosan a tojás intolerancia?

A tojás intolerancia egy olyan emésztési állapot, amely akkor fordul elő, ha valaki nehezen emészti meg a tojásfehérjét vagy a tojássárgáját, esetleg mindkettőt. Bármely életkorban kialakulhat, ami pedig igazán elkeserítő, hogy sokszor több évig is eltarthat, mire beazonosítják. Olyanok is vannak, akik egész életükben kínlódnak miatta úgy, hogy sejtelmük sincs róla. Bizonyos tünetek szerencsére segíthetnek a felismerésében, és ha valóban a tojás miatt érzed magad rosszul, több alternatívával is helyettesítheted.

Milyen tünetekről ismerheted fel?

A tojás intolerancia leggyakrabban emésztőrendszeri panaszok alapján ismerhető fel, de számos jel utal rá, és akár órákig vagy napokig is eltarthatnak. Hogy pontosan ki mit tapasztal, az egyénenként és az elfogyasztott tojások számától függően is változhat. Általában hellemző a hányinger, a hasi fájdalom, a puffadás, a gyomorgörcsök, a fáradtság, a hasmenés, a gyomorégés, a hányás és a székrekedés.

Ahogyan arról az imént már szó volt, az elfogyasztott tojásmennyiség is sokat számíthat. Az olyan ételektől valószínűleg intenzívebb tüneteid lehetnek, mint például a tojásrántotta, a tojáskrém, az omlett vagy a főtt tojás. Az intolerancia megnyilvánulásához az is elegendő lehet, ha csak egy kevés majonézt, vagy mondjuk egy szelet tojással készült sütit eszel. 

Colin Michel/unsplash.com

Hogyan diagnosztizálják?

Az ételintoleranciákat jellemzően eliminációs diétával – vagyis az adott élelmiszer, jelen esetben a tojás időszakos kiiktatásával majd visszaterhelésével – vagy próba-szerencse módszerrel azonosítják, amely rendszerint az étkezési napló vezetését is magában foglalja. Az étkezési napló talán a legegyszerűbb módja annak, hogy valóban a tojás okoz-e számodra kellemetlen tüneteket.

Ehhez azonban minden általad elfogyasztott ételt és italt, valamint a tüneteidet is részletesen fel kell jegyezned.

Amire feltétlenül figyelj

A tojás intoleranciának jelenleg nincs gyógymódja. A kellemetlen tünetek kizárólag a tojásfehérje vagy tojássárgája, esetleg mindkettő elhagyásával szüntethetőek meg biztosan, ami minden tojástartalmú élelmiszert magában foglal. A jó hír az, hogy olyanok is vannak – jellemzően a kisgyermekek – akik kinövik. Ha mégsem múlik el, akkor is számos remek alternatíva létezik a tojás helyett.

Elsősorban olyan termékek között érdemes keresgélned, amelyek jelölten vegánok, hiszen mivel a tojás is állati eredetű élelmiszer, eleve nem található bennük.

Ha pedig sütsz, akkor érdemes kifejezetten az adott süteményhez tojásmentes receptet keresned, hiszen a lehető legjobb állag eléréséhez sok esetben eltérő opciók válhatnak be. Ilyen lehet többek közt a banán, az almapüré vagy a joghurt.

Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a tojás fehérjetartalma magas, és más kulcsfontosságú tápanyagok, például A-vitamin, D-vitamin és kolin is található benne. Így ha teljesen kiiktatod az étrendedből, akkor arra is ügyelj, hogy ezeket pótolni tudd. Ebben a háziorvosod tanácsát is kérheted, de egy dietetikussal is érdemes lehet beszélned, hogyan, milyen forrásokból érdemes biztosítanod a szervezeted számára szükséges napi tápanyagokat.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!