Ha naprakészek szeretnénk maradni az aktuális diéta-trendekkel kapcsolatban, akkor bizony résen kell lennünk. A sztárok, híres szakácsok, dietetikus szakemberek és influenszerek szinte hetente kapnak fel egy-egy új ételt, amit superfood-nak, azaz szuper-ételnek kiáltanak ki és ezután addig eszi mindenki, amíg meg nem találják az újabb állítólagos superfood-ot. Ilyen őrület volt például a kelkáposzta és a smoothie-k „felfedezése”, amik valóban egészségesek is, de ez sajnos nem mindegyik ilyen étkezési trendről mondható el. Most ezekről rántjuk le a leplet, íme öt téves tanács az egészséges étkezéssel kapcsolatban, amit sajnos a mai napig mindenki igaznak hisz.
1/5 A tojásfehérje egészséges, a sárgája nem
A testépítőkről köztudott, hogy csakis tojásfehérjét esznek – sokszor nyersen, brrr… – de a sárgáját tabu szinten kerülik, ezért sokakban él az a tévhit, hogy a tojássárgája kifejezetten káros.
Erre indokként többnyire azt hozzák fel, hogy tele van koleszterinnel, ezért kerülik a fogyasztását. Pedig a dietetikusok szerint az emberek koleszterinszintjének nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy mennyi koleszterindús ételt fogyaszt, hiszen ez inkább hajlam.
A tojásfehérje ráadásul magában nem is tartalmaz túl sok tápanyagot, így érdemes a sárgájával együtt elfogyasztani, mert abban van A, D, E, K, B12, B6 vitamin, szelén és kolin is, ami egy makrotápanyag, ami szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez.
A tojássárgája elfogyasztása tehát nincs hatással a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/5 A gluténmentes ételek egészségesebbek
Napjainkban a csapból is a gluténmentes ételek propagálása folyik és ha félsz, hogy fel kell adnod a pizzát, vagy a kedvenc magos zsömléd, akkor nyugodj meg, hiszen legtöbbünknek nem szükséges gluténmentesen étkeznie. Ez a diéta ugyanis csak azoknak szól, akik liszt- vagy gluténérzékenyek (a kettő nem ugyanaz).
Megenni egy egész doboz gluténmentes sütit csak azért, mert azt hiszed, azt büntetlenül teheted, sokkal rosszabb, mintha ettél volna pár darabot a nem-gluténmentesből, hiszen előbbiekben több zsír vagy cukor is lehet.