Hobbi / Otthon

Tojás díszítési tippek húsvétra

Tojás díszítési tippek húsvétra

Újra eljött a húsvéti előkészületek várva-várt ideje, az egyik méltán legizgalmasabb ünnepi felkészülés. Ilyenkor latolgatjuk, hogy vajon idén milyen díszítéssel ékesítjük majd tojásainkat, hiszen a megújulás ünnepén a tojásfestés téren is bátran újíthatunk!

Virágba borulva

A pontos virágmintákat talán a legegyszerűbben filctollal tudjuk a tojásokra rajzolni. Mutatós, ha ugyanannak a színnek két különböző árnyalatával dolgozunk. 
A leglátványosabb, ha fehér színű tojásra visszük fel a mintákat. A tojást hosszában átköthetjük egy színben hozzá illő szalaggal, melyet a két végpontban egy-egy csepp ragasztóval rögzítünk a tojáshoz.

Virágos apróminták

Tojásaink valóságos festővászonként szolgálnak, csak egy ecset és tempera vagy hobbi festék szükséges hozzá.
Az alapszínt tojásfestékkel vagy a pingáló festékünkkel is megfesthetjük, majd jöhetnek az apró hangulatos virágok, amelyek legyenek az alapszíntől eltérő, kontrasztos árnyalattal festve.

Sikkes pöttyök

Ezek a pink tojások babos mintázatukkal igazi retro hangulatot adnak a húsvéti dekorációnknak. 
Pink tojásfestékkel fesd be a tojásokat, majd fehér temperás ecsettel pettyezd be. Ha átfújt tojáshéjakkal dolgozol, egy csinos szalagot is átfűzhetsz rajta akasztó gyanánt, így a húsvétfa díszévé is válhatnak a tojásdíszek.

Diszkrét fehér díszítések

Ha elegáns és visszafogott tojásdíszítésen töröd a fejed, készíts be fehér temperát és a pasztell színekre festett tojásokra pingálj kedved szerint.
Pöttyökből csinos virágokat festhetsz, de a kacskaringók is tetszetős díszítések lehetnek.

Hagyományos tojásminták

Ha szeretnél hagyományos tojásmintákat, számtalan lehetőség áll rendelkezésedre.
Az egyik leggyakoribb technika, ha a tojáson körbe érő csíkokkal választod külön részekre a felületet és az így kialakított zónákat külön-külön díszíted (indákkal, virágokkal, geometriai mintákkal, csíkokkal, pöttyökkel).
A csíkokat is lehet indákkal, rombuszokkal vagy körökkel díszíteni, megtörve a vonal monotonitását.

Natúr alapra

Miért festenénk alapszínt, ha a tojások természetes barna színe is különleges rusztikus hatást kelt?
A világosbarnán jól mutatnak az élénk alapszínek. Használjuk kreativitásunkat, és akár gyönyörű magyaros tulipánokkal és egyéb népi motívummal is díszíthetjük.

Újabb mintavariációk

A húsvéti tojásdíszítésben az a nagyszerű, hogy kiélhetjük benne gyermeki kreativitásunkat.
Meríthetünk ötleteket a természetből, geometriából vagy népi motívumaink közül, vagy lemásolhatjuk ezeket a tojásokat!

Rózsaszín tojások

Nincs is tavasziasabb a rózsaszínnél! Ez a halvány árnyalat a virágzó fákra emlékeztet, de miért ne lehetne a húsvéti tojások dísze is?
A rózsaszínre festett tojáshéjra temperával vagy hobbi festékkel fessünk fehér és zöld színnel egyszerű, letisztult mintázatot. A zöld az új fűre emlékeztet, a fehér pedig a virágzó fákat idézi és jól mutat a rózsaszínnel.

Elegáns tojások

Századeleji hangulatot idéznek ezek a húsvéti tojások.
Fessük fehérre, halvány pasztell színre vagy aranyra a tojásokat, majd kössük át arany szalaggal vagy csipkével ezeket.

Egyszínű pasztell tojások

Nem szükséges mintákkal tarkítanunk húsvéti tojásainkat, az egyszínűek is dekoratív eleganciával képesek szépíteni az ünnepet.
Fessük halvány pasztell színekre, néhányat közülük pedig dekoratív szalaggal is átköthetünk.

Tekerős technika

A kifújt és kiszárított tojáshéjak középső részét ragasztózzuk be, majd különböző színű hímző cérnával tekerjük körbe.
Figyeljünk arra, hogy a cérnatekervények egymással párhuzamosak és szorosan egymás mellett legyenek, mintha hímzés lenne.

Nemez tojások

És végül egy alternatív húsvéti tojásdísz nemez anyagból, amelynek elkészítéséhez csak alapszintű varrási tudás szükséges.
Egyszerűen vágjunk ki színes nemez anyagból tojásformákat és készítsünk belőle párnácskákat, majd vágjunk ki különböző díszítéseket és varrjuk a két szélüknél a tojásokhoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást