Több holmi fér a bőröndödbe, ha ezekkel a trükkökkel pakolsz

Több holmi fér a bőröndödbe, ha ezekkel a trükkökkel pakolsz

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Több holmi fér a bőröndödbe, ha ezekkel a trükkökkel pakolsz

Pakolásban sosem voltam jó, én inkább szeretem uralni a káoszt – ez a felfogás különösen jól jött egy totyogó mellett. Azonban vannak helyzetek, amikor sajnos nem kamatozik ez a hozzáállás, bár azon a szükség sem változtat, hogy sem hajtogatásban, sem rendszerezésben nem tudok kiemelkedően teljesíteni. Szerencsére van más a családban, aki egyenesen profi ebben, így legalább a nyaralásokat illetően megúszom a pakolást. De milyen helyspóroló praktikák vannak, amiknek köszönhetően egy kicsivel több holmit vihetsz magaddal az útra?

Pakolás előtt rendszerezés

Egyszer négy hónapot töltöttem egy másik országban, ahova két hatalmas, alaposan telepakolt bőröndöt vittem magammal, hogy „mindenre készen álljak”. Akkor és ott döntöttem el, hogy ilyet soha többet nem teszek, mert utólagosan kiderült, hogy nagyjából egy hátizsáknyi ruhával letudhattam volna a teljes utat. Azóta sokkal rutinosabban pakolok, és tényleg csak azt viszem magammal, amire valóban szükségem van. Ehhez először is megnézem, milyen időjárással, hány fokkal számolhatok, valamint átgondolom, milyen programokra készülünk. A másik, ami nekem nagyon bevált a pakolás során az, hogy tulajdonképpen egy miniatűr kapszulagardróbot viszek magammal. Próbálom úgy összerakni a szettjeimet, hogy szinte mindent mindennel felvehessek, így sokkal változatosabb összeállításokkal tudok előrukkolni, mégpedig kevesebb ruha felhasználásával és elcipelésével.

Mindig előnyben részesítem azokat a holmikat, amiket egyáltalán nem kell vasalni, mert a nyaralások során a legkevésbé sem szeretném házimunkával tölteni az időmet.

Egyébként rengeteg helyet tudsz spórolni azzal is, ha a neszesszeredet gyökeresen újragondolod. Egyértelműen az a célszerű, ha csak termékmintákat viszel magaddal, vagy kisebb flakonokba öntesz akkora mennyiséget, amennyire a nyaralás során szükséged lesz.

Ha mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy mindenféle piperét magaddal vigyél, akkor érdemes azok nagy részét a bőröndöd aljába rejtened, és egy kisebb neszesszerbe tenned azokat, amik már az első nap során is kelleni fognak és mindenképpen jó, ha kéznél vannak (például fogkefe, arckrém). 

De hogyan spórolhatsz helyet?

Először is fontos, hogy alulra tedd a nehéz és kevésbé fontos holmijaidat, továbbá azokat, amiket csak lehet, hogy napok múltával kell elővenned. Jellemző módon ilyenek a cipők, a tartalék ruhaneműk. Ha viszel magaddal hajszárítót, hajvasalót, vagy nagyon megtömted a neszesszeredet, akkor érdemes azt is ide tenned, mert súlyánál fogva könnyen átrendezheti a komplett bőröndödet – ha gurulós táskát viszel magaddal, akkor mindenképpen figyelj arra, hogy ne a fogantyús oldalára tedd!

A cipők belsejébe is sok holmit elrejthetsz: célszerű zoknikat tömködnöd beléjük, de például a kábelek, töltők is remek helyen vannak itt. 

Pakolj hengergetve!

A pakolást illetően már rég nem a hagyományos hajtogatás hódít, aminek több oka is van. Először is kevésbé gyűrődnek azok a ruhák, amiket nem hajtogatva, hanem feltekerve, hengergetve teszel el, másrészt pedig könnyebb velük kitölteni az apróbb zugokat. Érdemes elsajátítanod ezt a technikát, szerintem jóval egyszerűbb módszer, mint a „klasszikus” hajtogatás, és még a gyerekeknek is könnyebb megtanítani.

Egymásba forgatva

A hengergetés egy meglehetősen egyszerű módszer és valóban sok helyet tudsz vele spórolni, de az alábbi praktikával egészen bámulatos, mennyi ruhát magaddal tudsz vinni. Ugyan egy kicsit macerás a technika elsajátítása és igazán csak akkor működik jól, ha nem akarsz napokig a bőröndödből öltözködni, hanem azonnal ki tudsz pakolni, ahogy megérkeztél. Ebben az esetben viszont érdemes tenned vele egy próbát, mert ezzel a felváltott rétegeléssel komplett ruhacsomagokat tehetsz be a bőröndödbe.

Éljen a vákuum!

A vákuumcsomagolás nem csak otthon hasznos, amikor teljes szezonokra teszel félre ruhákat, vagy éppen ágyneműket, kabátokat. A nyaralás során is használhatod a vákuumzsákokat, amikből a legtöbbször egyszerű porszívó segítségével tudod kiszívni a levegőt. Persze ez a praktika csak akkor igazán hasznos számodra, ha olyan apartmanban nyaralsz, amiben van porszívó, ellenkező esetben hazafele gondot okozhat a visszapakolás.

Ugyanakkor nagyon jól működik a dolog akkor, ha kifelé több holmit viszel (például ajándékba), de akkor is érdemes vinned pár vákuumzsákot, ha hazafelé szeretnéd majd alaposan megtömni a táskádat.

Kép forrása: AllaSerebrina/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást