Kapaszkodj meg: még akkor is több házimunkát végeznek a nők, ha jobban keresnek a férjüknél 

Kapaszkodj meg: még akkor is több házimunkát végeznek a nők, ha jobban keresnek a férjüknél 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kapaszkodj meg: még akkor is több házimunkát végeznek a nők, ha jobban keresnek a férjüknél 

Az Észak-Amerikában végzett kutatás szerint azok a sikeres nők, akik többet keresnek, mint házastársuk, még mindig több házimunkát látnak el. Noha manapság már nem ritka, hogy egy családban a nő a családfenntartó, úgy tűnik, hogy ezzel párhuzamosan egyáltalán nem csökkentek a rájuk nehezedő, otthoni feladatok terhei.

Ha a férfiaknak szívesen kedvezünk, akkor a dolog miért nem működik fordítva?

Ebben a felmérésben több mint 6000 házasságot vizsgáltak. A vezető szerző Dr. Joanna Syrda szerint kézenfekvő azt gondolni, hogy ha az egyik fél átlagon felül teljesít, sokat dolgozik, és több pénzt keres, mint a társa, akkor a partner más módon segíti őt. Pl. nagyobb részt vesz ki a gyereknevelésből, a házimunkából.

Egy sikeresen működő család érdekében alapvető, hogy a munkamegosztás specifikus. Ezen a téren nincs is két egyforma család, mindenki más és más válik be. Azonban ma már nem kell(ene), hogy a munka nem-specifikus legyen. A hagyományos felosztást azzal magyarázták, hogy a férfiak többet keresnek, és hosszabb ideig dolgoznak. Akkor ez vajon miért nem működik fordítva?

„Azt tapasztaltam, hogy a nemek közti különbség a házimunkában nagyobb azoknál az anyáknál, akik többet kerestek házastársuknál – minél többet kerestek a párjukkal szemben, annál több házimunkát végeztek”

– mondta Dr. Joanna Syrda.

A „férfi kenyérkereső” sztereotípia még mindig a társadalom része

A tanulmány szerint az eredmények arra utalnak, hogy a társadalom továbbra is ragaszkodik a hagyományos nemi identitás normáihoz. Ráadásul a „férfi családfenntartó” sztereotípia annyira beépült a társadalomba, hogy a kutatók úgy vélik, a jól kereső nők ezt otthon próbálják kompenzálni.

Azok a házaspárok, amelyek nem követnek “hagyományos” sémákat, saját maguk is úgy érezhetik, hogy eltérnek a normától. A nők pl. a többletkeresetüket semlegesítik azzal, hogy házimunkával növelik a hagyományosságot” – magyarázza a tanulmány szerzője.

MART PRODUCTION/pexels.com

Az új körülmények mellett talán azt várnánk, hogy a házimunka egyensúlya megváltozik annak következményeképpen, hogy egyre több nő lép a munkaerőpiacra, hosszabb ideig dolgozik és magasabb fizetést kap, de ez nem így történik jelenleg. Úgyhogy a közgazdasági elméleten túl más magyarázatokat is kell találnunk, és erre kézenfekvőnek bizonyul a hagyományos nemi normákhoz való ragaszkodás.

A tanulmány szerint azért fontos ezzel a kérdéssel foglalkozni, mert a munkamegosztás a legtöbb kapcsolat fő konfliktusforrása. Kutatások kimutatták, hogy amikor a párok szülőkké válnak, a szakadék a háztartási feladatok között még tovább nő, tehát a gyermekvállalás erősíti a nemekre jellemző viselkedést övező kulturális normákat is. Ha tehát a családalapítás előtt nem sikerül ezen a területen rendezni a sorokat, akkor sajnos esélyes, hogy a későbbi szakadás még tovább nő és a legrosszabb esetben váláshoz vezet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást