A mai élelmiszerárak mellett a legtöbbünknek kétszer is meg kell gondolnia, mi az, ami a kosarunkban landolhat egy-egy átlagos bevásárlás alkalmával. Pontosan ezért olyan fontos az is, hogy talán minden eddiginél jobban törekedjünk a konyhai hulladékunk csökkentésére. Ez pedig tudatos, átgondolt lépésekkel valósítható meg a legkönnyebben. De ne aggódj: roppant egyszerű dolgokról van szó, amelyek alig, vagy egyáltalán nem költségesek, és főként odafigyelésre van szükség hozzájuk.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Használd, amid van
A konyhai hulladék csökkentésének leggyorsabb és egyben egy tényleg roppant egyszerű módja az, ha időt szánsz arra, hogy feljegyezd, miből mennyivel rendelkezel. Ha pedig nagyjából észben tartod, és főzni vagy sütni támad kedved, esetleg csak bekapnál néhány falatot, akkor kezdd azokkal az élelmiszerekkel, amelyek kéznél vannak.
Lehet, hogy pont kedved lenne elugrani az egyik közeli élelmiszerboltba van a termelői piacra, de ha csak nincsenek jelentős akciók, ne rohamozd meg egyiket sem, amíg nincs rá valóban szükséged. A legtöbbünk hűtőjében vannak olyan dolgok, amikből egy nagy fazék levest vagy ragut bármikor összedobhatunk, így pedig a maradékok sem mennek kárba.
Természetesen ha nem veszel olyan élelmiszereket, amelyeket nem is igazán kívánsz, vagy nincs konkrét terved velük, akkor annak is jóval kisebb az esélye, hogy megmaradnak. Ennek érdekében pedig nem árt az előretervezés. Tűzz ki minden héten egy napot, amikor nagyjából átgondolod, hogy az elkövetkezendő egy hétben miket fogsz főzni, majd eszerint vásárolj.
Persze sokunknak megakad a szeme különféle finomságokon vagy akciós termékeken, de mielőtt bármelyiket is megvennéd, gondold át, hogy valóban szükséged van-e rá, és szívesen ennéd-e meg. Bizonyos élelmiszereket ugyanis inkább a szemünk kíván, mintsem a szánk, így otthon már gyakran csak a hűtőszekrény vagy a konyha hátuljában landol.