Család / Életmód

Tippek, hogy jobban tanuljon a hiperaktív gyerek

Tippek, hogy jobban tanuljon a hiperaktív gyerek

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, röviden az ADHD igencsak megnehezítheti a tanulást. Amennyiben a csemetédnél ilyet diagnosztizáltak, nem lehet holmi hanyag magatartásra fogni, ha széthagyja a holmijait, vagy éppen nincs kész a házija. Szülőként viszont lehetőséged van rá, hogy segíts neki az összeszedettebb munkában, amiből később az élet más területein is profitálhat.

Állandó hely és időpont

A hiperaktív gyereknek jelentősen megkönnyíti a dolgát, ha mindennap azonos időpontban és ugyanoda ülhet le leckét írni, illetve tanulni.

Szemeljetek ki erre a célra egy olyan időpontot, ami lehetőleg minden hétköznap szabad a számára, s te is ráérsz legalább egy gyors átnézés erejéig!

Jó, ha ki tudtok alakítani egy tanulósarkot, ahol nem zavarja őt semmi: sem a család két- vagy négylábú tagjai, sem pedig a rádió, a tévé, vagy a bejárati ajtón keresztül történő jövés-menés.

Mindig legyen kéznél ceruza, toll és papír, hogy minél kevesebbszer kelljen a munkát ilyenek miatt megszakítani!

A gerinc egészségének szempontjából kiemelten fontos az ergonómiailag megfelelő kialakítású asztal és szék.

Óriási naptár a falon

Az ADHD-s porontynak rengeteget segít, ha folyton szem előtt tarthatja a saját teendőit. Erre szolgálhat például a falra kitett hatalmas naptár, amit naponta több alkalommal is lát.

A praktikum kedvéért ezt a szerepet egy vízbázisú filccel írható mágnestábla is kitöltheti, amelyen a táblázatot hétről hétre újra lehet kezdeni.

A színes tinta különösen hasznos a különböző típusú feladatok kiemelésére: pirossal szerepelhetnek például a dolgozatok, zölddel a határidőre beadandó otthoni munkák, kékkel pedig az extra felszerelés, amit valamelyik tanár az adott napra kért.

Persze, ennek a figyelemmel kísérése részedről is igényel némi energiabefektetést.

Beszélj a tanárokkal!

A szülőknek és a tanároknak elvileg minden esetben együtt kell működniük a gyermek optimális fejlődéséért.

A közös nevelő munkának kulcsszerepe van a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő csemetéknél, hiszen mindannyiótok részéről több időt és energiát igényelhet, mire a kicsi belerázódik az iskolai rutinba.

Érdemes a megszokott szülői értekezleteken kívül is rendszeresen egyeztetned a pedagógusokkal, lehetőleg havi rendszerességgel.

A nyílt kommunikáció itt is fontos: ha tehát úgy érzed, valami nem stimmel a suliban, vagy éppen te lettél tanácstalan egy otthoni kérdésben, bátran tisztázd a tanárokkal – persze, olyannal, aki sok időt tölt a gyermekeddel, például az osztályfőnökkel!

Reggeli menetrend

A szülők és a gyerekek számára a hétköznap reggelek talán a legnehezebbek.

A kapkodva behabzsolt reggeli, a dugóban araszolás és az otthon hagyott tolltartó minden kicsi és nagy rémálma.

Ha viszont sikerül kialakítanotok egy olyan menetrendet, amivel mindannyian nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban vághattok neki a napnak, az ADHD-s gyermek befogadóképessége is javulhat, hiszen mire odaér az iskolába, készen áll majd az új információk befogadására, s kisebb eséllyel fog máshol járni az agya.

Arról nem is beszélve, hogy a reggeli konfliktusok elkerülése milyen jót tesz az egész családnak!

Jutalmazz!

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar ide vagy oda, a jutalom a legjobb ösztönzés, amit egy gyermek kaphat.

Az ADHD-soknál azonban még inkább kiemelt szerepet játszik a nevelésben, hiszen a hétköznapi teendők megfelelő elvégzésére buzdíthatod vele a csemetédet.

Lényeges, hogy a „díj” azonnali legyen. Amikor például este elkészült a leckével, és bepakolta a táskájába a következő napra szükséges könyveket, rögtön felajánlhatsz egy társasjátékot vagy egy meseolvasást.

Az albumba rendezhető matricák osztogatása ugyancsak kitűnő módszer, s a legújabb nézetek szerint módjával igenis ideális jutalom egy kis tévézés vagy számítógépezés – nyilván egészséges időkeretek között.

A lényeg, hogy a gyerek érezze: megéri „jónak” és összeszedettnek lenni, így belső indíttatásból lesz rá igénye.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást