5 tipp a konyhakerti fűszernövények életben tartásához

5 tipp a konyhakerti fűszernövények életben tartásához

Címlap / Otthon / Háztartás / 5 tipp a konyhakerti fűszernövények életben tartásához

A friss fűszernövényekkel nem csak az étel lesz finomabb, már a főzés is jobban esik. De mit tehetsz azért, hogy a cserepes növényeid ne kezdjenek kókadozni néhány nap után? Tippjeink segítenek, hogy életben tartsd a fűszernövényeidet, akár a kertben, akár balkonládában neveled őket!

Vásárolj minőségit!

Bármennyire gusztán is mutatnak a nagyáruházak pultjain a pár száz forintos, cserepes fűszernövények, ezeket többnyire nem arra találták ki, hogy otthon még sokáig életben tarthasd őket. Szép, zöld színűket és zsengeségüket többnyire a gazdag tápoldatozásnak köszönhetik, amivel feljavították az állapotukat, hogy mutatósak legyenek arra a pár órára, amíg a nagyközönség elé kerülnek. Ha viszont otthon nem pótolod a tápoldatot nagy mennyiségben, elveszítik életerejüket.

Jobb inkább kertészetekből, hivatalos beszállítóktól beszerezni a jó minőségű fűszernövény-töveket. Ezeknek az ára ugyan valamivel magasabb lehet, de így legalább lesz esélyed arra, hogy egy hét után is életben lesz a növényed, és a jövő vasárnapi ebédbe is kerülhet fűszer ugyanarról a tőről.

Tartsd őket karban!

Ne csak akkor nézz rá a fűszernövényeidre, amikor éppen ízesítésre van szükséged!

Ahhoz, hogy erősek maradjanak és mindig zsenge hajtásokat hozzanak, fontos, hogy rendszeresen visszavágd őket, lenyesd a túlságosan nagyra növő vagy elfásuló szárakat, és ez elhalt virágokat is leszedd.

Egyes fűszernövények, mint a kapor és a zsálya, szaporodni is elkezdenek, ha nem szeded le a virágaikat, és egy apró kertecskében vagy balkonládában ez nem feltétlenül kívánatos.

Válassz megfelelő talajt!

A nitrogénban gazdag talaj segít lebontani a szerves anyagokat, így a növényeid könnyebben jutnak hozzá a tápanyaghoz.

Mivel fogyasztásra szánod őket, érdemes a tápoldatozás helyett természetes megoldásokat választani.

Ha például nadálytövet adsz a talajhoz, akkor annak a nitrogéntartalma hozzájárul a föld lazításához, és a növényeid zöldebbek és zsengébbek lesznek, anélkül, hogy mesterséges vegyszereket kellene a talajba juttatnod.

Válogasd össze őket gondosan!

Nem sok esélyed van a növényeid életben tartására, ha egy ládába kerülnek olyanok, amiknek más a víz- vagy fényigénye.

A fűszernövények kiválasztásakor az étkezési szokásaid mellett ezeket a szempontokat sem árt figyelembe venni.

A mentának például jóval több vízre van szüksége, mint a legtöbb fűszernövénynek, a levendula pedig a kifejezetten napos helyeket szereti. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor a bazsalikom mindig jó választás lehet: ellenálló és könnyű életben tartani, ráadásul a bogarakat is távol tartja, így szinte minden fűszernövény mellé odaültetheted.

Hagyd békén a nagy leveleket!

Amikor fűszerezésre kerül a sor, logikusnak tűnik, hogy az alsó, nagy, kifejlett leveleket tépd le, és a növény tetején növekvő, zsenge kis hajtásokat még hagyd nőni.

A tő körüli nagy levelek a növényed napelemei, ezeken keresztül szívja fel a fényt, és ha rendszeresen leszeded őket, akkor nem tud min keresztül táplálkozni, a kis méretű, növésben lévő levelek felülete ugyanis nem elég nagy még ehhez.

Amikor betakarítasz, válassz inkább felülről vagy középtájról, kis vagy közepes méretű leveleket. Ezeknek egyébként az íze is zsengébb, frissebb lesz.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!