10 tipp, hogyan aludjunk jobban a hálószobában

10 tipp, hogyan aludjunk jobban a hálószobában

Címlap / Életmód / Egészség / 10 tipp, hogyan aludjunk jobban a hálószobában

A hálószobák nyugalmat, csendet kell jelentsenek számunkra. A mindennapi nyomásnak és idegességnek itt nincs helye.

Amikor aludni készülünk, el kell hogy engedjük az addigi idegességet, hogy másnap igazán relaxáltan tudjunk ébredni.
Ha ez nincs így, akkor álmatlanság lép fel, ami alapja megannyi betegségnek.

Néhány egyszerű változtatással igazán békés hálószobánk lehet, érdemes ezért ezeket mi hamarabb bevezetni, hogy az álom könnyen jöjjön szemünkre.

1. Távolítsuk el a TV-t a hálószobából.
Ne a hálószoba legyen a tévézés esti helyszine. Űzzük ezt a szórakozást a nappaliban vagy egy speciálisan moziszobának kialakított helyen. Bizonyított tény, hogy a TV nézése tovább ébren tart és okozhat rossz alvást és álmot.

2. Tüntessük el a számítógépet.
A számítógép helye legyen a dolgozószobában, vagy a nappali egy kialakított sarkában. Hagyjuk a munkahelyi gondokat és stresszt ott, a hálószoba legyen a relaxáció színhelye.

3. Válasszuk a megfelelő színeket.
A színteória szerint különböző szineknek különböző hatásuk van ránk. A hideg szineknek nyugtató hatásuk van. Válasszunk egy hideg kellemes árnyalatot hálószobánk színének, és kerüljük az élénk meleg szineket, hiszen ezeknek izgató hatásuk van.

4. Zárjuk ki a zajforrásokat.

Nem jó, ha a tévé, hangszóró vagy egyéb hangos elektronika hálószobánk mellett van. Kevés háló rendelkezik hangszigetelt falakkal, ezért a behallatszó hangok könnyen ébren tarthatnak.

5. Csökkentsd a fényt.
Legyen sötétítő vagy roló az ablakokon, hogy a fények ne tudjanak felébreszteni. Még éjjel is, amikor nincs nap az égen vannak különböző fényforrások, amik megzavarhatják álmodat: utcalámpa, kocsik fénye, holdfény… Akik éjjeli váltásban dolgoznak és nappal alszanak, azok számára kimondottan szükséges a fénymentes hálószoba.

6. Legyen éjjelilámpád.
Ha szükséged van egy kis fényre az elalváshoz (sok emberre nyugtatóan hat ha fény mellett tudnak elaludni), vagy szeretsz olvasni lefekvés előtt, mindenképp legyen éjjelilámpád, amit bármikor felgyújthatsz.

7. Az ablakok legyenek leszigetelve.
Ha ez nem így van, a hideg és szél utat kap a nem leszigetelt széleknél, arról nem is beszélve, hogy az eső is könnyen becsoroghat. Nem szeretnénk éjjelente felkelni hasonló kényelmetlenségekre.

8. Tisztítsd a levegőt.
Használj légtisztítót, télen pedid levegő párásítót. A szennyezett vagy túl száraz levegő megszakíthatja alvásunkat. A száraz levegő ráadásul torokszáradást és kényelmetlen csípő érzést okoz. Egyes légtisztítók ráadásul képesek olyan fehér hangot létrehozni, amit bár nem hallunk, ez elnyeli a többi hangot.

9. Saját fürdőszoba.

Ideális esetben saját fürdőszobánk van párunkkal, így nem valószínű, hogy a többi családtag felébreszt az éjjeli kimenésekkel. Figyeljünk arra, hogy a wc és csapok ne csöpögjenek és ne legyenek túl hangosak használat közben, így párunk sem ébreszthet fel.

10. Légy rendszerető.
Ha mindennek meg van a maga helye a hálószobában, akkor a rend és béke nem dúlhat fel. Viszont ha összevisszaság van és káosz, akkor nem nyugodt szívvel alszunk el. Minden ruhának, cipőnek, tárgynak legyen meg a saját helye, a padló pedig ne legyen tele levetett ruhadarabokkal.

Aludj jól, mi közben tudod, hogy semmi sem zavarhatja meg álmodat.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!