10 tipp az egészséges és fehér fogakért

10 tipp az egészséges és fehér fogakért

Címlap / Életmód / Egészség / 10 tipp az egészséges és fehér fogakért

Nemcsak azért van az a 32 rög a szádban, hogy tudj rágni és szépen beszélni, de a megjelenéseden is sokat javít.

Íme 10 tipp, hogyan legyen gyöngyfehér fogsorod és hogyan őrizd meg fogaid szépségét.

1. Térj át “fogfehérítő diétára”
Bizonyára imádod a fekete kávét, teát vagy vörösbort, esetleg a dohányzás és a cigarettázás is mindennapi dolog nálad. Mindezek nem segítenek a gyöngyfehér fogak elérésében. Egyéb fogszínező ételek a kóla, sötét gyümölcslevek, szószok.

Alapvető szabály, hogy ha sötét ételt teszel szádba, az valószínüleg nyomot hagy a fogaidon is. Étkezés után mindig azonnal mosd meg a fogaidat egy jó fehérítőszerrel rendelkező fogkrémmel. Kényelmes fogtisztítási módszer, ha megeszel egy almát.

2. Vizsgáld meg a fogkefédet
A hagyományos fogkeféket 2-3 havonta cserélni kell, ellenkező esetben a baktériumokat folyamatosan visszajuttatod a szádba. A legjobb fogmosási technika, hogy a fogkefét 45 fokos szögben tartod az ínyedhez képest és lassú körökörös mozdulatokkal tisztítod. Fogd úgy a fogkefét, mint egy ceruzát, így nem dörzsölöd túl erősen.

3. A nyelv tisztítása
Minden reggel végig kell dörzsölni a nyelvet, így eltávolítod a lepedéket és felfrissíted a lehelleted. A rossz lehellet egyik fő oka a nyelven megtelepedett baktériumok jelenléte, amelyeket jobb minden reggel lekaparni.

4. Egyél tisztító ételeket
Egyes növények különösen jó fogtisztító hatással bírnak. Már említettük az almát, ilyen még a sárgarépa, zeller és a pattogatott kukorica. A legjobb eredmény érdekében tartogatsd ezeket az ételeket az étkezés utolsó fogásának, főleg ha nincs módodban fogat mosni étkezés után.

5. Gargalizálás almaecettel
Gargalizálj reggelente almaecettel, mert ez segít eltávolítani a fogakon levő foltokat, elpusztítja a baktériumokat az ínyről és a szájból.

6.Szódabikarbóna
Heti egyszer moss fogat szódabikarbónával, mert nagyszerű fogfehérítő hatása van. Használd pontosan úgy, mint a fogkrémet. Alternatív fogkrémnek sót is használhatsz. Csak figyelj arra, hogy köpd ki, hisz nincs szükséged fölösleges nátriumra! Továbbá, ha érzékeny a fogínyed, kétnaponta moss fogat sóval, ettől megerősödik az íny.

7. Fogselyem
Tanulj meg fogselymet használni tükör nélkül is – kitisztíthatod a fogakat az autóban, az ágyban vagy fontos találkozók előtt, ahol nincs tükör. Vásárolj több csomag fogselymet, és helyezz el mindenhova egyet: autóban, lakásban, munkahelyen, táskában.

8. Maradj friss
A legjobban úgy ellenőrizheted lehelletedet, ha a tenyereidet a szád elé teszed és belelehelsz. Ha szaga van, akkor itt az ideje egy cukormentes mentolos rágóhoz. Használsz szájvizet? Ha igen, győzödj meg róla, hogy alkohol-mentes. A legtöbb szájvíz alkoholos, ezért kiszárítja a szöveteket, és érzékenyebbé teszi a fogakat és az ínyet a baktériumokkal szemben.

9. Rúzsok
Tudtad, hogy a fogak fehérebbnek tűnnek, ha élénkebb és hidegebb árnyalatú rúzst használsz? Válassz egy közepes korall vagy világosabb vörös rúzst. A nagyon világos rúzsok kimutatják a fogak sárgáját.

10. Rendszeres fogmosás

Két fő alkalom van egy nap, amikor a fogmosás kötelező: reggel mi után felkelsz, és este mi előtt lefekszel. Ez azért van így, mert a nyál éjjel kiszárad, így a legjobb ha a lepedéket lefekvés előtt letisztítjuk. Ugyanezért kell reggel is fogat mosni, hogy megszabadulj az éjjel felhalmozódott baktériumoktól.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást