5 tipp, amivel leküzdheted a halogatást

5 tipp, amivel leküzdheted a halogatást

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tipp, amivel leküzdheted a halogatást

Te is a halogatás nagymestere vagy? Nos, nem vagy egyedül, de az új éned és a frissen meghozott fogadalmad egész biztosan nem engedi meg, hogy hosszasan húzd-halaszd a teendőidet. Lássunk néhány hasznos praktikát, amikkel pillanatok alatt a feladataid végére érhetsz!

Hol is kezdjem?

Általában akkor nyomaszthat a halogatás, ha olyan sok feladatod van, hogy nem is tudod, hol kezdhetnéd el az egészet. Ilyen esetben több megoldás közül választhatsz.

Jó ötlet a legnehezebbel kezdeni a sort, hiszen általában az igényli a legtöbb időt és energiát, márpedig ha időben letudod, akkor a további teendők meg sem kottyannak majd.

Mielőtt azonban bármit is teszel, érdemes listát írnod. Egyrészt így rendszerezni tudod a feladatokat, ami létfontosságú, ha azt se tudod, hol áll a fejed, másrészt pedig kialakíthatod a sorrendet: kezdheted az elején, indulhatsz a végéről, vagy éppen találomra kiválaszthatod és kipipálhatod azokat a teendőket, amikkel elkészültél.

Gondolkozz párhuzamban

A feladatok elvégzésekor az egyik leghasznosabb tanács, hogy mindig vedd észre, mely teendőket tudod párhuzamosan is végezni. Erre már általában a listaírás során is szükséged van, de ha nincs aznapra túl sok feladatod, akkor fejben is csoportosíthatod a dolgokat. Miről van szó? Egész pontosan arról, hogy időnként akkor haladhatsz a leghatékonyabban, ha kicsit mindenbe belefogsz.

Tegyük fel, hogy meg kell írnod néhány fontos e-mailt, vagy éppen tételt, de közben a házimunkával is haladnod kell. A legkevésbé az üzenetírás vonz, ezért szeretnéd gyorsan letudni, ám mégis sokkal gyorsabban végezhetsz, ha először elindítod a mosást, és felrakod a krumplit főni. Amíg a köret megpuhul, a gép pedig lejár, te pont a küldés gombra kattinthatsz.

A határidő mindig szent

Manapság már nem igazán engedheted meg magadnak te sem, hogy késs. Nem csak azért, mert ez másokkal szemben tiszteletlenség, hanem mert ha sokszor előfordul, akkor azt a munkád is bánhatja.

A késést ezúttal nem csak szó szerint értjük, ide tartoznak a határidős feladatok is. Ezeket egyes helyeken rendkívül komolyan veszik, akár néhány óra csúszás is komoly veszteséggel járhat számodra.

A legtöbb helyen jellemző, hogy a feladatok egymásra épülnek, tehát ha te késel, azzal másokat is akadályozol, ami záros időn belül ki fog ütközni valahol.

Szóval nincs mese, a határidő szent, bárhogy is alakulnak a teendőid, azokat a feladatokat kell előre venned, amik szigorú dátummal lettek lepecsételve.

Derítsd ki, milyen vagy

Nem vagyunk egyformák, így a feladatok terén sem tudunk ugyanolyan könnyedséggel haladni. Csupán az a fontos, hogy kiderítsd, te hogyan és mikor vagy a leghatékonyabb! Hajnalban, kora reggel, esetleg éjjel tudsz jól haladni? Akkor vagy a leggyorsabb, amikor egy megkezdett feladatot kell befejezned, vagy éppen akkor, ha teljesen tiszta lappal indulsz?

Fontos, hogy ismerd magadat, a hatékonyságodat, és természetesen arra törekedj, hogy a megfelelő időben és hangulatban találjon rád a munka. Persze ez nem lesz mindig egyszerű, néha neked is erőlködnöd kell majd, de egyáltalán nem mindegy, ez az arány hogyan is alakul.

Ne agyalj túl sokat

Minden feladatot nehéz elkezdeni, teljesen mindegy, hogy hétköznapi rutinról van szó, vagy éppen egy nagyon is komoly teendőről. A lényeg, hogy ne hagyj magadnak túl sok időt az agyalásra, mert minél többet gondolkozol, annál több időt veszítesz, és annál nehezebb lesz az egészbe belevágni.

Hogyan is vedd rá magadat, hogy ne add fel a fogadalmadat, és ma is elmenj edzeni? Ne azon gondolkozz, milyen hosszú idő eljutni a teremig, mennyire hideg van, vagy éppen milyen rossz napod volt. Tépelődés helyett pakold össze a cuccodat, és öltözz fel. Ha gondolkodás nélkül kiléptél az ajtón, akkor már megtetted a legnehezebb lépést!

A bónusz az, hogy sokkal jobban fogod érezni magadat a hideg és a távolság ellenére is, mintha otthon maradtál volna a tévé előtt.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!