5 tipp, amit ha betartasz, halogatóból tettrekésszé válsz

5 tipp, amit ha betartasz, halogatóból tettrekésszé válsz

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tipp, amit ha betartasz, halogatóból tettrekésszé válsz

Rengeteg projekt, utazás, találkozó, munka esett már áldozatául a halogatás művészetének – én már csak tudom, mert profi szinten művelem, és bárkinek egyetemi kurzust tarthatnék belőle, ha szeretné. A halogatás viszont egy olyan tulajdonság, amiről a legtöbben igyekszünk leszokni, az alábbi tippekkel pedig akár még sikerülhet is – csak arra figyelj, hogy ne mentsd el ezt a cikket későbbi olvasásra, hanem azonnal menj végig rajta!

1. Kezdd el!

Tudom, könnyű azt mondani, éppen ezzel van a probléma, hogy nehéz elkezdeni – pedig a legnehezebb része tényleg csak ez, hogy leülj, elindulj, nekiállj. Ha már lendületben vagy, nagy az esélye, hogy nem fogod abbahagyni, ezért kis túlzással tényleg csak arra kell rávenned magad, hogy nekilódulj. Akkor már a nehezén túl is vagy, és valószínűleg végig is fogod csinálni.

2. Ne drámázd túl!

Napok óta halogatsz valamit, amit szó szerint negyed óra alatt meg tudnál csinálni? Ezzel sokkal nagyobb stresszt okozol magadnak, mintha kelletlenül ugyan, de nekiállnál, és megcsinálnád. Ne drámázd túl, csak kezdd el, és tudd le, utána nem fog tovább gyötörni az elvégezendő feladat súlya.

3. Oszd be az idődet!

Ez egy olyan hasznos tipp, amit az élet minden területén tudsz alkalmazni: az időbeosztással elejét veszed annak, hogy kifolyjon a kezeid közül az idő, és úgy elmenjen a nap, hogy nem csináltál semmit, de cserében nem is pihentél, és még a feladataid is megmaradnak.

Mindegy, hogy papíralapú kalendáriumot, bullet journalt vagy a telefonodat használod, oszd részekre a napot, és írd fel, mikor mit kell tenned, aztán tartsd is magad hozzá!

4. Törd darabokra!

Mármint nem a laptopot, ha nem akarsz dolgozni, hanem a feladatokat – sokszor azért halogat az ember, mert egyben túl sok lenne számára a munka, és nem fűlik a foga ahhoz, hogy elkezdje. Ezt tudja orvosolni az, ha kisebb részekre bontod a feladataidat. Tegyük fel, hogy meg kell írnod egy cikket, ahogy nekem is kellett: először gondold át, mit akarsz belerakni, járj utána a témának, írj vázlatot, írd meg a cikket, és válogass képeket – minden részmunka teljesítésekor pipáld ki azt, amit már megcsináltál! Így sikerélményed is lehet, és nem tűnik olyan nagy ördöngösségnek a feladat sem.

5. Ne ostorozd magad!

Ha folyton azon kattogsz, mit kellett volna megcsinálnod, és hogy elúszott az idő, az csak egy dologhoz vezet: még több időt vesztegetsz feleslegesen, sőt, még stresszes is leszel. Teljesen felesleges, engedd el azt, ami volt, majd legközelebb jobban menedzseled az idődet!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást